LIFESTYLE NUTRITIE SANATATE

Nu te poti opri din mâncat? Medicul nutriţionist oferă soluţia împotriva mâncatului compulsiv

Foto: Pinterest.com

În timp ce pentru unele persoane confortul înseamnă îmbrăţişările persoanei iubite sau activităţile în grădină, pentru altele, mâncatul pare să însemne soluţia instant.

Problemele legate de alimentaţie apar în momentul în care creierul şi corpul nu comunică eficient , iar creierul nu produce o cantitate suficientă de substanţe chimice pentru a ne satisface pofta de mâncare, potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate şi nutriţie, membră a Societăţii Regale de Medicină.

Mai simplu spus, creierul ne dictează poftele. Cu toate acestea, deşi substanţele chimice din creier joacă un rol şi factorii psihologici sunt importanţi. mai ales femeile tind să înfulece atunci când se simt nervoase, singure, supărate sau chiar fericite. Mâncarea este văzută ca un confort, dar şi ca o recompensă, potrivit adevarul.ro.

CITEŞTE ŞI: De ce îmbătrânim repede: Obiceiurile ‘ucigătoare’ pentru organism

Specialista britanică recomandă persoanelor care tind să mănânce compulsiv să ia aminte la factorii declanşatori, dacă nevoia intervine la supărare sau din plictiseală. E important să ne gândim cu ce altceva am putea înlocui alimentele – un hobby nou, o carte sau chiar cu treburi gospodăreşti.

Dacă primul lucru pe care-l facem atunci când ajungem acasă e să deschidem frigiderul sau să luăm punga cu chipsuri când ne aşezăm la televizor, e cazul să conştientizăm aceste lucruri, să ne oprim şi să ne întrebăm dacă este chiar necesar să mâncăm în momentul respectiv.

Atunci când alegem alimentele ar fi bine să optăm pentru carbohidraţi complecşi nerafinaţi, proveniţi din orez, cartofi, grâu, secară, orz, ovăz. Aceştia ne pot ajuta la menţinerea în echilibru a zahărului în sânge, pentru a nu avea poftă de mâncare.

CITEŞTE ŞI: De ce vinul mai SCUMP are un gust mai bun

Mâncaţi puţin şi des. Dacă lăsăm să treacă o perioadă lungă între mese, glicemia scade şi creierul declanşează pofta de mâncare.

Să fim realişti! Dacă nutriţia noastră este bună, e normal din când în când să ne mai recompensăm cu câte o bucăţică de ciocolată sau alimente considerate că „ne îngraşă“. Dacă ne refuzăm aceste pofte din când în când riscăm să ajungem să mâncăm compulsiv.

Comentarii: