SANATATE

Poziția în care dormi te poate ajuta să nu faci Alzheimer: Detaliul descoperit de cercetători

Un stil de viaţă echilibrat, care include alimentaţie bogată în fructe, legume şi peşte, precum şi mişcarea, pot ajuta în prevenirea bolii Alzheimer. Dar şi poziţia de somn poate ajuta.

Există factori din stilul de viaţă care pot oferi protecţie contra bolii Alzheimer. Odihna este esenţială pentru menţinerea sănătăţii. În timpul orelor de somn din timpul nopţii se refac rezervele sistemului imunitar, se consolidează procesele cognitive şi de memorare (informaţiile primite în timpul zilei sunt stocate în hipocampus, partea cerebrală care asigură memorarea). Totodată, în somn se secretă hormonii implicaţi în funcţiile importante ale corpului şi are loc regenerarea celulară.

CITEȘTE ȘI: Lipsa somnului îți dă mintea peste cap: Cum te face să te simți mai bătrân decât ești

Somnul insuficient ne poate afecta în mai multe moduri: pierderi de memorie, iritabilitate, lipsa concentrării, creşterea tensiunii şi dereglarea hormonilor implicaţi în multe dintre funcţiile importante ale corpului. Persoanele care pierd nopţile sunt mai expuse riscului de infecţii, de diabet şi de hipertiroidie.

Sănătatea creierului, influenţată de poziţia de dormit

Dormitul pe o parte, faţă de dormitul pe spate sau pe burtă, ar putea scădea riscul de îmbolnăvire de boala Alzheimer, precum şi de alte afecţiuni neurologice, se arată într-o cercetare publicată în Jurnalul de Neuroştiinţe.

Când dormim pe o parte se deschide un pasaj în creier denumit calea glimfatică, prin care sunt eliminate substanţele chimice nefolositoare din creier, potrivit cercetătorilor de la Stony Brook University din SUA.

CITEȘTE ȘI: 8 motive pentru care dormitul pe spate te ajută să ai parte de un somn odihnitor

“Este interesant faptul că poziţia de somn pe o parte, în lateral, este cea mai răspândită poziţie de somn atât în rândul oamenilor cât şi la majoritatea animalelor şi se apare că am adoptat această poziţie pentru a ne curăţa cât mai eficient creierul de produsele reziduale metabolice care se acumulează în timpul stării de veghe”, a declarat Dr. Maiken Nedergaard, de la Universitatea din Rochester, citat de Agerpres.

Comentarii: