„Amandina” este o prăjitură tradițională românească, rețetă care a rezistat de-a lungul timpului, păstrându-se ingredientele și modul de preparare până în prezent.
Straturile asamblate se glazurează cu o combinație de fondant cu ciocolată și rom sau esență de rom, care se toarnă peste prăjitură cât încă glazura este caldă.
Pentru că suntem în preajma sărbătorilor, vă invit să descoperiți rețetele tradiționale românești care vor bucura întâlnirile la care veți participa.
CITEȘTE ȘI: Cum se face cea mai îndrăgită prăjitură „Tăvălită” din copilărie – Exquis
Prăjitura românească care nu are nevoie de prezentare
Pentru blat e nevoie de :
- 6 ouă
- 2oo g zahăr
- 30 ml apă
- 40 ml ulei
- 20 g cacao
- 8 lg făină
Albușurile se bat spumă cu apa și pe urmă cu zahărul.
Gălbenușurile se freacă puțin cu uleiul, se pun peste albușuri, se amestecă și se pune apoi și făina amestecată cu cacaoa.
Se amestecă ușor cu lingura de lemn. Compoziția se toarnă în tava pentru copt și se dă la cuptor 35-40 de minute.
În timpul acesta pregătim crema.
Prăjitura românească care nu are nevoie de prezentare
Crema:
- 3 ouă întregi
- 150 g zahăr
- 2 lg cacao
- 250 g unt
Ouăle se amestecă cu zahărul, se pun pe baie de abur amestecând până se îngroașă, apoi se pune o lingură de cacao și se mai amestecă puțin până se omogenizează cacaoa.
Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Untul la temperatura camerei se freacă până se alifiază bine, apoi se pune cealaltă lingură de cacao și pe urmă crema care s-a răcit între timp.
CITEȘTE ȘI: Prăjitura care impresionează prin gustul rafinat și aspectul său elegant – Exquis
Preparăm siropul din 400 ml apă și 200 g zahăr. Acestea se pun pe foc până se topește zahărul, se adaugă 2 plicuri de cappuccino și se dă un clocot.
Se oprește focul și se lasă la răcit.
Blatul se taie în două, o parte se însiropează cu jumătate de sirop, apoi se pune crema , cealaltă jumătate de blat care se însiropează cu restul de sirop și deasupra așezăm o glazură din 200 g ciocolată topită cu 120 ml frișcă și o lingură de rom sau esență de rom.
Glazura călduță se întinde peste prăjitură.
„Amandina” se poate porționa cuburi, peste care să turnați glazura de ciocolată și opțional puteți păstra puțină cremă pentru decor.
Comentarii: