Primele simptome care indică faptul că ficatul a fost afectat de alcool. Gastroenterologul Vladimir Neronov ne reamintește de problemele hepatice care apar din cauza consumului de alcool. Dr. Neronov a subliniat primele semne ale insuficienței hepatice datorate consumului de alcool.
Primele simptome care indică faptul că ficatul a fost afectat de alcool
„Primele semne ale insuficienței hepatice din cauza alcoolului includ oboseală, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, îngălbenirea pielii și a ochilor”, spune medicul.
Vladimir Neronov subliniază că la persoanele care consumă des alcool, ficatul este primul care suferă de pe urma consecințelor intoxicației cu etanol. Modificările negative care apar în starea organului pot duce la apariția degenerării grase, a hepatitei alcoolice și, ulterior, a cirozei, avertizează specialistul.
El subliniază că, dacă apar simptomele de mai sus, este necesar să consultați un medic și să vă supuneți examinării necesare. Dr. Neronov recomandă, de asemenea, să contactați un specialist pentru ajutor profesional pentru a scăpa de dorința nocivă pentru alcool, deoarece poate fi extrem de dificil să scăpați de dependență pe cont propriu.
CITEȘTE ȘI: Cum să-ți păstrezi ficatul sănătos: 7 sfaturi care îl ajută să funcționeze foarte bine
Medicul enumeră, de asemenea, principalele simptome care indică dezvoltarea dependenței de alcool:
- toleranță crescută (dependență) la alcool;
- pierderea controlului asupra cantității consumate;
- o nevoie foarte puternică de alcool;
- apariția sindromului de sevraj în absența posibilității de a consuma alcool;
Funcția hepatică
Ficatul este cea mai mare glandă din corpul uman. Acesta este situat în hipocondrul drept, sub diafragmă, mărginind stomacul, rinichiul drept și ansele intestinale, și este format din doi lobi principali și numeroși lobuli. Sângele intră în el prin artera hepatică și vena portă (de la organele tractului gastrointestinal) și se drenează din el prin vena hepatică. Ficatul are, de asemenea, un sistem de canale biliare prin care bila intră în vezica biliară și în intestine.
Ficatul îndeplinește o serie de funcții vitale necesare pentru funcționarea normală a organismului:
- curățarea – purificarea sângelui de microorganisme, toxine, alergeni, otrăvuri care intră în ficat prin vena portă din tractul gastrointestinal, eliminarea hormonilor în exces, a produselor metabolice toxice;
- formarea proteinelor din sânge – (componente ale sistemelor de coagulare și anti coagulare a sângelui), hormonilor, enzimelor, colesterolului, grăsimilor și derivaților acestora;
- digestie – sinteza bilei, care se acumulează în vezica biliară, intră în intestine prin căile biliare și participă la digestia grăsimilor;
- depozitar – stocarea sângelui, a glicogenului (o polizaharidă formată din molecule de glucoză), a hormonilor liposolubili, a vitaminelor și oligoelementelor.
În bolile ficatului, acesta poate crește în dimensiuni, ceea ce provoacă o senzație de greutate în abdomen. Ieșirea bilei, care este necesară pentru digestia grăsimilor, este afectată, ceea ce duce la greață, vărsături, creșterea formării gazelor, balonare și tulburări intestinale (diaree sau constipație).
Ficatul nu poate face față funcției sale de curățare, ceea ce duce la pătrunderea otrăvurilor și toxinelor în sânge și provoacă stare de rău și slăbiciune. Atunci când acizii biliari pătrund în sânge, apar mâncărimi cu o problemă la nivelul ficatului. Îngălbenirea pielii și a membranelor mucoase este cauzată de o creștere a nivelului de bilirubină.
CITEȘTE ȘI: Cele mai dăunătoare două alimente pentru ficat după ce ai consumat alcool
Se formează în timpul distrugerii globulelor roșii, se leagă de acidul glucuronic în ficat și este excretată în bilă. În bolile hepatice, acest proces este perturbat și bilirubina directă intră în sânge.
Încălcarea sintezei de proteine (albumină) duce la scăderea presiunii osmotice a sângelui și la eliberarea de lichid în țesuturi, ca urmare a căreia apare edemul. Datorită scăderii numărului de factori de coagulare a sângelui, sângerarea crește.
Comentarii: