SANATATE

Primul lucru pe care trebuie să îl faci când suferi un atac de panică: Simplu, dar cu impact mare

Foto: Pinterest.com

Ați avut vreodată un atac de panică? Dacă DA, probabil că știți cât de neplăcute sunt. Un atac de panică este o reacție exagerată a organismului la un „pericol” perceput – fie că este vorba de coada lungă de la supermarket sau de gândul la toate cheltuielile și sarcinile pe care trebuie să le faceți și să le plătiți. Organismul intră în modul „luptă sau fugi”, eliberând o doză uriașă de adrenalină care accelerează ritmul cardiac și respirația, făcându-vă să transpirați, să tremurați, să aveți gura uscată și alte simptome.

Dacă se întâmplă acest lucru, încercați să:

1. LINIȘTEȘTE-ȚI RESPIRAȚIA

Stresul pe care îl vei experimenta va schimba modul în care respiri. Încercați să inspirați de până la cinci ori, dilatându-vă abdomenul.

Țineți-vă respirația timp de 15 secunde, apoi expirați timp de 10, trăgând buricul spre coloana vertebrală. Repetați de cinci sau șase ori până când respirația dumneavoastră devine normală.

Dacă suferiți de hiperventilație (respirație rapidă) și respirați atât de repede încât aveți impresia că nu puteți respira deloc, puneți mâna la gură. Atunci când hiperventilați, sângele dumneavoastră devine oxigenat și acid, provocând furnicături și senzația de panică. Plasarea mâinii peste gură pune dioxidul de carbon înapoi în sânge și încetinește respirația.

CITEȘTE ȘI: Teo Trandafir despre atacurile de panică: ”Am crezut că voi muri!”

2. RAȚIONALIZARE

Amintiți-vă că aceste senzații sunt doar o reacție fizică la adrenalină. Controlați situația și încercați să controlați stresul. Spuneți-vă: „Poate că mă simt rău, dar nu este un atac de cord, nu mă va ucide. Voi fi bine în curând”. Nu lăsați panica să vă copleșească.

3. DIRECȚIONEAZĂ-ȚI ATENȚIA LA ALTE LUCRURI

Uită-te în jos la pantoful stâng. Descrieți-l în detaliu, ca și cum ați da o declarație la poliție. Acest lucru vă va distrage atenția de la atacul de panică. De cele mai multe ori, teama de atacul de panică în sine este mai rea decât ceea ce v-a panicat în primul rând. Autocontrolul dumneavoastră este esențial.

4. REDUCEȚI STIMULII

Dacă sunteți ca majoritatea oamenilor, cafeaua este probabil o parte integrantă a rutinei dvs. zilnice. Dar reducerea cofeinei te poate ajuta cu adevărat. Cofeina îți crește ritmul cardiac și te face și mai anxios și mai tensionat. Încercați să limitați cafeaua la o ceașcă dimineața.

CITEȘTE ȘI: Panica agravează situaţia! Ce trebuie să ştii despre palpitaţii – De ce apar şi cât de grave sunt

5. FII ACTIV

Dacă este posibil, îndepărtează-te de locul în care te afli și fă o plimbare vioaie. Chiar dacă este vorba doar de 5-10 minute în jurul blocului sau al magazinului în care vă aflați, exercițiul fizic vă va relaxa, precum și va folosi o parte din excesul de adrenalină.

Oricine poate avea un atac de panică. Important este să știți întotdeauna ce anume se întâmplă și ce anume vă poate salva în situația dată. Nu lăsați frica să vă învingă. Să știți că aceasta este doar o criză care va trece în curând

Comentarii: