NUTRITIE SANATATE

Probleme cu grăsimile la ficat? Ce este recomandat să mănânci de sărbători

publika.md
Foto: Pinterest.com

Steatoza hepatica este afectiunea caracterizata de acumularea grasimilor in exces la nivelul ficatului. Daca mai mult de 5% din greutatea totala a ficatului este alcatuita din grasimi, vorbim despre steatoza hepatica.

Nu exista tratament medicamentos pentru steatoza hepatica, singurul tratament eficient in tratarea acestei afectiuni fiind alcatuit din dieta sanatoasa si echilibrata si stilul de viata activ.

Avand in vedere ca steatoza hepatica netratata poate avea, pe termen lung, consecinte precum fibroza si chiar ciroza hepatica, e important ca pacientul sa renunte la consumul de alimente grase, dulciuri sau sucuri, astfel incat sa nu favorizeze agravarea steatozei, ba chiar sa o combata, recomanda doc.ro.

Perioada sarbatorilor de iarna iti poate sabota, insa incercarea de a tine boala de ficat gras sub control, asta pentru ca toate preparatele traditionale care se regasesc pe masa de Craciun si de Revelion fac parte din categoria alimentelor contraindicate in caz de steatoza hepatica.

CITEȘTE ȘI: Iarna afectează şi ficatul. Ce trebuie să ştii despre legătura dintre sezonul rece şi boala ficatului gras

Salata de boeuf, piftia, sarmalele, friptura de porc, precum si cozonacul sunt alimente bogate in grasimi nesanatoase, care determina acumularea de grasimi la nivelul ficatului. Totodata, acestea maresc si colesterolul “rau” din sange.

Asta nu inseamna, insa, ca nu te poti bucura in continuare de preparate gustoase de sarbatori, ci ca trebuie doar sa adaptezi putin retetele traditionale, astfel incat sa reduci aportul de grasimi nesanatoase si zaharuri, precum si numarul de calorii ingerate.

Ce sa mananci de sarbatori daca suferi de steatoza hepatica

Salata de legume, humus sau salata de vinete fara maioneza

Pe post de aperitiv obisnuiai sa mananci parjoale, salata de boeuf sau salata de pui cu maioneza si ciuperci? Renunta la aceste variante, intrucat toate sunt daunatoare pentru ficatul tau. Inlocuieste-le cu salate din legume, cu hummus si salata de vinete fara maioneza. Ficatul tau iti va multumi pentru portia de vitamine, minerale si alti nutrienti necesari, care nu vin insa la pachet cu grasimi nesanatoase.

Ciorba de legume

Si in ceea ce priveste felurile principale trebuie sa faci o serie de schimbari. De pilda, ciorba taraneasca din oase de porc si ciorba de perisoare ar trebui inlocuite cu o ciorba de legume.

Sarmale din carne tocata de curcan

Sarmalele de porc, dar si cele cu carne tocata de vita sunt foarte grele pentru ficat, asa ca trebuie evitate. Nu trebuie, insa, sa scoti complet sarmalele din meniul de Craciun, ci le poti inlocui cu sarmale din carne tocata de curcan. Ai grija, insa, sa nu exagerezi cu cantitatea de sarmale consumate. Indicat este ca la masa la care mananci sarmalele de curcan sa nu mai mananci niciun alt fel de mancare, astfel incat sa permiti organismului sa digere in voie.

Piept de pui la gratar

Friptura de porc nu are nici ea ce sa caute pe masa de sarbatori a pacientului cu afectiuni hepatice, mai ales daca vorbim despre steatoza hepatica. Aceasta poate fi, insa, inlocuita cu o portie de piept de pui pe gratar, servita alaturi de o salata de varza alba ori de muraturi.

Piftie din legume

Daca nu iti trece prin cap sa renunti la piftie, o poti inlocui cu una facuta numai din legume. Piftia vegetariana poate sa iti satisfaca pofta, insa fara sa iti puna sanatatea in pericol.

Bineinteles, cozonacul, dar si alte prajituri si deserturi sunt complet interzise pacientului care a primit diagnosticul de steatoza hepatica. Zaharurile in exces nu sunt deloc benefice pentru ficat. Poti consuma insa, pe post de desert, o salata de fructe – aceasta va fi consumata intre mese, nu imediat dupa masa. Fructele ingreuneaza procesul de digestie daca sunt consumate imediat dupa masa, insa sunt digerate in mai putin de 20 de minute daca le mancam pe stomacul gol.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul de armurariu – băutura care ajută ficatul să se regenereze

Budinca de seminte de chia

O budinca de seminte de chia cu fructe de padure sau cu scortisoara si nuci poate, de asemenea, sa ia locul deserturilor traditionale, care sunt extrem de bogate in continutul de zahar.

Cocktail-uri fara alcool

In ceea ce priveste consumul de alcool, pacientul trebuie sa fie extrem de precaut. Alcoolul provoaca leziuni la nivel hepatic, chiar daca vorbim despre steatoza hepatica non-alcoolica. Recomandarea medicului e sa consumam cocktail-uri non-alcoolice. Cafeaua si ceaiul au efecte benefice pentru ficat, asa ca pot fi consumate fara probleme dupa masa.

Comentarii: