NUTRITIE

Secretele celei mai gustoase salate de boeuf, dezvăluite de un gastronom cunoscut

sorti.ro

Salata de boeuf, unul dintre cele mai gustoase preparate de pe mesele festive, iese delicioasă dacă se ţine cont de câteva sfaturi. Radu Anton Roman, regretatul gastronom, a publicat reţeta salatei în volumul „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, apărută la editura Paideia. Paşii pregătirii gustoasei salate trebuie respectaţi întocmai pentru ca preparatul să fie perfect.

Ingrediente şi cantităţi:

  • 700 grame de carne de vită (macră: muşchiuleţ, pulpă)
  • 700 grame de cartofi (din cei care nu se fărâmă deloc la fiert)
  • 300 grame de castraveciori muraţi în oţet (sau mai puţin, dacă sunt prea acri)
  • 50 grame de mazăre boabe
  • 2 gogoşari muraţi pentru faţa interioară şi unul pentru cea exterioară
  • 3 morcovi mai mari
  • 500 ml maioneză (cu sau fără lămâie)
  • sare, după gust
  • câteva măsline pentru ornat

CITEȘTE ȘI: Ţi se face poftă instant: Reţeta din Sălaj pentru cea mai bună ciorbă de varză acră

Mod de preparare:

1. Carnea se pune la fiert, până se rasoleşte. Cartofii se fierb şi ei, dar măsurat, să nu se pătrundă de tot. După aceea, se curăţă şi se lasă să se răcească.

2. Mazărea, dacă e din cutie, o fierbi 5 minute; dacă e congelată, se fierbe până se înmoaie.

3. Morcovii, curăţaţi bine, se fierb cam o jumătate de oră (sau chiar mai puţin), să fie mai tari. Fiecare ingredient se fierbe separat, pentru a-şi păstra gustul.

4. Castraveţii si gogoşarii se taie mărunţel. Se face apoi şi maioneza.

5. Pe măsură ce legumele şi carnea au fiert şi s-au răcit, se taie şi ele mărunt.

CITEȘTE ȘI: Îţi lasă gura apă! Reţeta delicioşilor cartofi acordeon

6. Într-un castron, se amestecă bine salata cu trei sferturi din maioneză. Se pune apoi salata muşuroi pe un platou, se rotunjeşte, se unge cu maioneza rămasă, iar gogosarul şi măslinele se taie feliuţe şi se ornează salata.

Comentarii: