SANATATE

Produsul apicol indicat în prevenirea infecțiilor – Protejează și ficatul!

caprina.ro

Remediu şi superaliment, polenul este un valoros produs al stupului, care şi-a demonstrat eficienţa în prevenirea şi tratarea multor probleme de sănătate. Graţie numeroşilor compuşi benefici, polenul este indicat mai ales la începutul sezonului rece, pentru a ne întări imunitatea şi pentru a ţine la distanţă astenia.

Polenul este elementul reproducător masculin al florilor, pe care albinele îl colectează şi îl combină cu secreţiile lor salivare şi cu nectarul. Este depozitat în stup, fiind sursă de hrană proteică esenţială pentru viaţa familiei de albine.

„În structura polenului se găsesc vitaminele hidrosolubile din grupul B, vitamina C, vitaminele liposolubile E şi A. Polenul conţine şi o cantitate mare de rutin, care face parte dintre vitaminele permeabilităţii, ceea ce creşte rezistenţa vaselor capilare, reglează absorbţia la acest nivel şi, alături de vitamina C, menţine starea de sănătate a ţesutului conjunctiv (acesta se găseşte în piele, articulaţii, muşchi, peretele vascular).

Mineralele din compoziţia sa sunt, de asemenea, un factor important care recomandă folosirea polenului că supliment în refacerea depozitelor organismului, mai ales în perioadele de trecere dintre anotimpuri (vara-toamna, iarnă–primăvară). Macroelemntele au un rol esenţial în transportul membranar (K, Na); calciul şi fosforul au un rol important în contracţia muşchilor, iar magneziul are rol în formarea ţesutului osos şi în activitatea multor enzime.

CITEȘTE ȘI: Produsul apicol care NU trebuie să îți lipsească din casă: Combate răcelile și infecțiile respiratorii

Polenul aduce un mare aport de oligoelemente al căror rol în organism este esenţial: fier, cobalt, sulf, mangan, cupru, iod, seleniu, zinc, nichel, crom, molibden. Pe lângă toate acestea, polenul are în compoziţie fibre, cu rol determinant în asigurarea unei digestii sănătoase”, explică dr. Mirela Mihăilă, potrivit clicksanatate.ro.

Creşte nivelul de energie

Polenul este indicat pentru prevenirea infecţiilor (are rol imunomodulator) şi pentru creşterea nivelului general de energie. Este tonic al ficatului, muşchilor şi ţesutului nervos. Polenul este recomandat profilactic persoanelor sănătoase (inclusiv copiilor şi gravidelor), care vor să îşi păstreze energia, precum şi celor care trec prin perioade cu activitate fizică şi intelectuală intensă. Acest produs al stupului este benefic şi celor cu deficite nutriţionale, cu oboseală şi boli cronice sau degenerative.

Este un probiotic vegetal, conţinând lactobacili, care contribuie la îmbunătăţirea şi menţinerea unei flore intestinale, asigurând un tranzit intestinal optim.

Polenul este o opţiune în curele de slăbire, putând înlocui cu succes 1-2 mese zilnic (nu poate înlocui în totalitate nevoia de calorii şi substanţe nutritive), având o valoare nutritivă de aproximativ 216 Kcal pentru 100 g de produs.

Cum se administrează

Pentru întreţinere:

copii 6 luni – 1 an: 1/2 – 1 linguriţă zilnic
copii 1-10 ani: 1 – 2 linguriţe/zi
copii peste 10 ani şi adulţi: 2 – 6 linguriţe /zi
În suprasolicitare (fizică sau intelectuală) cantităţile pot fi crescute până la 10 – 20 linguriţe zilnic.

În cure de slăbire se pot consuma 10 – 20 linguriţe zilnic, înlocuind 1-2 mese

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Mirela Mihăilă medic medicină generală, competenţe în homeopatie clinică, acupunctură, fitoterapie

Administrarea polenului începe cu doză mică (1/2 – 1 linguriţă) şi se creşte progresiv cantitatea, cu câte 1 linguriţă pe săptămâna, până la cea dorită.

Se administrează de preferat dimineaţă sau la prânz, din cauza compoziţiei în vitamine, care îl face un aliment energizant, tonic. Polenul crud se păstrează în recipient închis, la congelator.

Se consumă de preferat după ce a fost lăsat minimum 30 de minute într-un pahar cu limonadă sau în iaurt, chefir, sana, pentru a asigura dizolvarea învelişului de exină; protejăm astfel mucoasa gastrică pentru care acest înveliş poate fi iritant, cel puţin la începutul tratamentului.

CITEȘTE ȘI: Alimentul care are un conținut mare de antioxidanți și protejează creierul: De ce e bine să îl consumi pe stomacul gol dimineața

Dacă este vorba despre deficite nutriţionale, se recomandă administrarea polenului la finalul mesei, asigurând astfel asimilarea tuturor principiilor alimentare, inclusiv a lipidelor; dacă este vorba despre cure de slăbire sau despre întreţinerea unei stări de sănătate, se recomandă înlocuirea mesei de dimineaţă cu o limonadă cu polen sau cu un iaurt în care s-a adăugat cantitatea dorită de polen. Această masă cu polen va asigura astfel necesarul nutritiv până la masă de prânz.

INFO

1 linguriţă de polen este echivalentul a 5 g de produs.

DE REŢINUT

Persoanele alergice la polen nu trebuie să consume polen fără să se sfătuiască înainte cu medicul.

Comentarii: