NUTRITIE

Pui la cuptor, delicios și fraged: Cu ce se unge și cât timp se rumenește/ STUDIU

retete-mancare.com

O reţetă delicioasă şi uşor de gătit este puiul la cuptor, preparat după reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Dacă se respectă paşii gătirii, mâncarea iese gustoasă, notează autorul în lucrarea ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

  • 1 pui (mare şi bine îngrăşat, de curte) sau altă pasăre
  • măruntaie pui
  • 200 g unt (1 ceaşcă ulei)
  • 300 ml smântână
  • 1 lingură pastă usturoi
  • sare, piper, după gust
  • 3 legături pătrunjel

CITEȘTE ȘI: De ce să nu arunci zeama de la castraveții murați: Frăgezește friptura sau condimentează ciorbele

Mod de preparare:

Mai întâi se grijeşte bine puiul, se toacă măruntaiele şi pătrunjelul, se freacă cu 150 g unt, puţină sare şi piper. Se freacă pasărea cu sare, piper şi zeamă de usturoi.

Se umple burta puiului cu tocătura cu unt, se coase.

Se freacă o tavă cu margini înalte cu unt – să băltească. Pe fundul tăvii se pune un grătar din câteva beţigaşe subţiri, în cruciş, să nu atingă pasărea metalul, că nu-i bine. Se pune în cuptor, la foc iute la început, să prindă culoare.

S-a îngălbenit, deci focul devine potrivit; vreme de o oră şi jumătate – dacă-i pui de curte – urmează o operaţiune insistentă de turnat-uns linguri de smântână. După ce s-a terminat smântâna, se ia zeamă din tavă – untul din umplutură s-a topit şi a curs, îngemănându-se cu smântâna – şi se unge, până ce puiul s-a pătruns şi sub coaja galben-maronie e numai dezmierdare şi inefabil.

Sosul fierbinte, amestecat cu zeamă de usturoi, se oferă alături, în „sosieră“.

Taină:

Între pasărea „de curte“ şi „fratele Petreuş“ de crescătorie sunt diferenţe vizibile: creşterea forţată, foarte rapidă, pe bază de hormoni, nemişcare şi reţete hipercalorice, face carnea moale, apoasă, cu puţină substanţă (nici măcar făinoasă); în zece minute prăjeşti un pui; puiul de curte, în schimb, e ferm, carnea are culoare, personalitate. E drept, cere răbdare, cheltuială şi efort să-l creşti dar şi răsplata e pe măsură.

CITEȘTE ȘI: Sosul tzatziki, secretul bucătăriei grecești: Dă savoare fripturii, fiind cremos și răcoritor/ REȚETĂ

Taină:

Dacă vreţi să rumeniţi ca lumea o pasăre trebuie foc iute la-nceput, şi foc blând şi untură – apoi, că nimic nu colorează carnea mai frumos şi mai parfumat ca „fiertul“ în untură de porc sau gâscă. Dar atenţie, o luaţi de pe foc la timp, altfel se usucă!! Merge şi pui rumenit în ulei, ca un cartof prăjit, dar e mai puţin parfumat.

Mujdeiul şi o salată de roşii sunt exact ce-i trebuie unei păsări prăjite coapte.

Vinul ? Nu roşu, în niciun caz! E vorba de pasăre, de unt şi lămâie, e vorba de zbor! Cum să bem roşu? Riesling Italian zic eu, de Odobeşti, dacă vreţi ţinută, sau chiar o Galbenă copilăroasă, tot de acolo, ca să lăsăm lucrurile în bucurie şi lejeritate, în plutire zburdalnică, uitând dramatismul şi gravitatea sângeroasă a vieţii pentru o altă zi.

Comentarii: