LIFESTYLE

”Războiul eclerului”, la tribunal! Jamila și-a dat în judecată rivala

Cine ar fi crezut că se vor lua gospodinele de la banalul ecler și vor ajunge chiar la judecată? E drept că doamnele cu pricina așa își câștigă existența, fiind două dintre cele mai de succes bloggerițe din domeniul culinar de la noi, Geanina Staicu-Avram (Jamila) şi Laura Laurenţiu.

Dar totuși… Însă dacă nouă ni se poate părea un pic inedit demersul, Tribunalul Bucureşti l-a luat în serios. Ba chiar a pronunţat o primă sentinţă în procesul deschis din cauza rețetei eclerului la tavă.

Jamila a fost cea care a reclamat că în mai 2019, după ce a postat pe canalul său de Youtube un video în care prezintă o reţetă de ecler la tavă, Laura Laurențiu ar fi raportat-o că difuzarea încalcă drepturile de autor.

Mai exact, Laura Laurenţiu a sesizat că videoclipul Jamilei ar copia videoclipul său în care este prezentată reţeta pentru prăjitura ecler la tavă. Drept consecință a raportării, videoclipul Jamilei a fost şters de pe Youtube, fiind reactivat abia după 17 zile, după ce Jamila a făcut dovada că nu a încălcat drepturile de autor.

CITEȘTE ȘI:  ‘Găigana’ – omleta delicioasă din Banat. Ingredientele necesare şi modul de preparare

Jamila a cerut despăgubiri

În procesul de la Tribunalul Bucureşti, Jamila a arătat că videoclipul era realizat în cadrul unei campanii publicitare, iar prin raportarea abuzivă a fost prejudiciată cu peste 2.000 de euro, beneficii pe care nu le-a putut realiza.

Bloggerița preferată a gospodinelor a mai cerut și daune morale de 1.000 de euro arătând, că „pârâta nu a ţinut cont de influenţa pe care o are şi a incitat, prin postarea sa, publicul Facebook să o vadă pe reclamanta drept «hoaţă de reţete»”.

Dar Laura Laurenţiu s-a apărat în proces, susţinând că reţeta de ecler care îi aparţine şi pe care a raportat-o este diferită total față de cea clasică.

După debutul acestui conflict, Jamila a obținut la OSIM inregistrarea mărcii “Prăjitură ecler la tavă” care este protejată pentru o perioadă de 10 ani. Însă Tribunalul a decis că rețetele culinare nu sunt protejate de drepturile de autor, cu atât mai puțin titlurile acestora.

De aceea, judecătorii i-au respins vloggeritei reclamante toate cele cinci capete de cerere. Ba chiar a obligat-o pe Jamila să plătească cheltuielile de judecată în valoare de 5.000 de lei ale pârâtei.

 

 

 

Comentarii: