SANATATE

Când mâncărimea capului reprezintă mai mult decât o problemă cu mătreața: Afecțiunea cronică de care ai putea suferi

doc.ro

O mâncărime a scalpului descuamat este o afecțiune obișnuită a pielii. Adesea este vorba doar de mătreață, dar uneori poate fi un semn al unei afecțiuni cronice.

Astfel, pe lângă mătreață, fulgii albi și mâncărimea pot fi simptome ale psoriazisului scalpului, care este o tulburare inflamatorie cronică. „Poate fi greu pentru pacienți să le deosebească, deoarece este greu să-ți analizezi propriul scalp”, spune dr. Pooja Sodha, profesor asistent de dermatologie la George Washington School of Medicine and Health Sciences din Washington, DC. „Și amândouă au simptome similare, de mâncărime și descuamare”.

Iată o comparație rapidă pentru a vedea ce trebuie să știi despre mătreața obișnuită și psoriazisul scalpului: ce cauzează aceste afecțiuni, care sunt simptomele lor, cum sunt tratate și când ar trebui să consulți un dermatolog.

Ce cauzează mătreața vs. psoriazisul scalpului?

Există un dezacord în rândul dermatologilor cu privire la cauzele mătreții. Unii cred că este pur și simplu o acumulare a stratului cornos – stratul superior al pielii – care poate apărea dacă oamenii nu se spală prea frecvent pe păr, scrie doc.ro.

„Dermatita seboreică ar putea fi o problemă mai mare pentru afro-americani din cauza unor practici de îngrijire a părului”, explică dr. Steve Feldman, profesor de dermatologie la Wake Forest School of Medicine din Carolina de Nord. „Deoarece părul lor s-ar usca dacă s-ar șampona foarte frecvent, mulți afro-americani folosesc uleiuri pe scalp și pot să se șamponeze doar o dată pe săptămână sau chiar mai puțin”.

CITEȘTE ȘI: Metoda corectă: Cum te ajută masarea scalpului să îți crească părul

Ciuperca capului Malassezia

O altă cauză posibilă a mătreții poate fi creșterea excesivă a unei ciuperci -numită Malassezia. „Cu toții avem diverse tipuri de ciuperci pe scalp. Este posibil ca organismul unor oameni să aibă o reacție la asta”, spune dr. Feldman, care se află în consiliul medical al Fundației Naționale pentru Psoriazis.

Alergie

Sau poate ai o reacție la un produs de îngrijire a părului. „Un scalp cu mâncărime, uscat și descuamat ar putea să îți semnaleze că trebuie să fii atent să clătești mai temeinic șamponul din păr”, recomandă Academia Americană de Dermatologie (AAD). Lăsarea produselor de coafat pe scalp prea mult timp fără spălare poate fi, de asemenea, iritantă și poate duce la mâncărime și fulgi. AAD adaugă că unele persoane pot avea alergie la un șampon, balsam sau la un alt produs care atinge pielea capului.

Predispoziție genetică

Dermatologii spun că mulți oameni pot avea pur și simplu o predispoziție genetică la dezvoltarea afecțiunii. Mătreața este atât de obișnuită încât „toată lumea va dezvolta mătreață în cele din urmă”, spune dr. Cameron Rokhsar, profesor clinic asociat de dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York City.

Spre deosebire de fulgii albi cauzați de mătreața obișnuită, „psoriazisul scalpului este o afecțiune inflamatorie cronică care declanșează supra-proliferarea celulelor epidurale”, spune dr. Sodha. Dermatologii nu știu exact de ce sistemul imunitar reacționează uneori în acest fel, dar este probabil genetic.

Psoriazisul scalpului afectează mai puține persoane decât mătreața obișnuită. Potrivit Fundației Naționale pentru Psoriazis, se estimează că jumătate din cei 7,5 milioane de americani cu psoriazis au psoriazis al scalpului.

Cum se deosebesc semnele și simptomele psoriazisului scalpului de cele ale mătreții?

Pentru Mayo Clinic și AAD, mătreața poate provoca mâncărime, iar scalpul poate părea roșiatic și poate fi acoperit cu fulgi albi sau gălbui, cu un aspect gras. Mătreața afectează adesea doar scalpul și urechile, deși poate afecta și sprâncenele, pleoapele și alte părți uleioase ale corpului, cum ar fi fruntea și cutele nasului. De asemenea, poate afecta orice parte a corpului acoperită de păr.

Mâncărimea și solzii psoriazisului scalpului pot arăta și se simți uneori aproape identic cu mătreața obișnuită, dar pot exista și alte indicii. „Psoriazisul scalpului va avea adesea alte manifestări”, spune dr. Feldman, care spune că, deși este posibil să ai psoriazis doar pe scalp și nicăieri altundeva pe corp, de multe ori există simptome și în altă parte. „Oamenii ar putea observa modificări la nivelul degetelor sau unghiilor de la picioare sau pete roșii, solzoase pe coate, genunchi”.

Chiar dacă diferențele pot fi subtile, de obicei dermatologii nu au probleme în stabilirea diagnosticului. Scuamele scalpului cu psoriazis sunt adesea mai groase și mai uscate decât mătreața obișnuită, iar fulgii pot arăta argintii și se pot extinde dincolo de linia părului.

Cum se tratează mătreața și psoriazisul scalpului?

Nu există nici o modalitate de a preveni nici mătreața, nici psoriazisul scalpului, deși dacă mâncărimea și descuamarea persistă, dermatologii pot prescrie tratamente și rutine care vor reduce episoadele neplăcute.

Și, deși cele două condiții sunt destul de diferite, unele tratamente sunt comune.

Ce să faci dacă ai mătreață

Majoritatea cazurilor de mătreață pot fi remediate cu ușurință folosind un șampon, balsam, loțiune sau spumă fără prescripție medicală, subliniază Mayo Clinic și AAD. Există mai multe ingrediente diferite care vizează fulgii de mătreață și poate fi nevoie să testezi diverse produse pentru a-l găsi pe cel care funcționează cel mai bine pentru tine.

„Îmi plac șampoanele cu gudron, care sunt bune pentru scăderea inflamației”, spune dr. Rokhsar, adăugând că gudronul poate decolora părul blond sau deschis la culoare. Un alt ingredient care îi place este acidul salicilic, „care este bun pentru ameliorarea descuamării”.

Dr. Sodha recomandă produse pe bază de zinc sau seleniu, ambele antifungice. Ketaconozolul este un alt ingredient antifungic în unele șampoane anti-mătreață fără prescripție medicală. „Utilizează produsul de două până la patru ori pe săptămână timp de câteva săptămâni și apoi, dacă vezi îmbunătățiri, treci la o dată sau de două ori pe săptămână, pentru întreținere”.

CITEȘTE ȘI: Cum să ai un păr sănătos și bogat: Soluțiile naturale care stimulează creșterea părului și îi oferă strălucire

Cum se tratează psoriazisul scalpului

Tratamentele topice, cum ar fi șampoanele medicamentoase, sunt și primul mod de acțiune pentru psoriazisul scalpului și uneori se recomandă produse cu aceleași ingrediente – cum ar fi acidul salicilic și gudronul – potrivit Fundației Naționale pentru Psoriazis. „Dar psoriazisul scalpului poate fi tratat și cu steroizi topici și analogi de vitamina D, ambii disponibili pe bază de rețetă”, spune dr. Feldman.

În timp ce mătreața obișnuită răspunde de obicei la șampoane speciale, psoriazisul scalpului poate necesita tratamente mai puternice. În plus față de medicamentele topice eliberate pe bază de prescripție menționate mai sus, medicii pot recomanda un medicament oral sau medicamente biologice, „mai ales dacă acea persoană are psoriazis extins în altă parte a corpului sau se trezește simțindu-se rigid dimineața [un semn al artritei psoriazice]”. spune dr. Feldman. „Există percepția că psoriazisul scalpului este rezistent la tratament”, mai spune el, „dar aceste produse funcționează”.

Când să consulți un dermatolog

Dacă ai încercat soluții fără prescripție medicală timp de câteva săptămâni, folosindu-le conform instrucțiunilor, iar starea ta nu s-a îmbunătățit, probabil este timpul să consulți un medic, care te va sfătui ce trebuie să faci.

Comentarii: