NUTRITIE

Rețeta veche de pogăcele cu jumări, foietajul de care nu te poți sătura

Bucătăria românească impresionează mereu prin varietatea rețetelor obținute din produsele de sezon.

Așa se poate descrie și rețeta de astăzi, rețetă preparată de obicei iarna, folosind produsele obținute în urma tăierii porcului.

Jumările proaspete pot fi folosite pentru a obține o delicioasă pastă de jumări, care poate fi folosită ca un aperitiv pe masă sau în cazul nostru ca și o cremă pentru a unge aluatul de foietaj.

CITEȘTE ȘI: Rețeta tradițională românească de pastă de jumări

Rețeta veche de pogăcele cu jumări, foietajul de care nu te poți sătura

Ingrediente aluat:

  • 550 g făină
  • 250 ml lapte
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 1 lingură zahăr
  • 2 ouă
  • 1 linguriță sare
  • 60 g untură rece

Pentru umplutură:

  • 250g pastă de jumări
  • 1 linguriță sare
  • piper negru măcinat

Pentru uns și presărat:

  • 1 ou
  • semințe de chimen
  • cașcaval răzuit

Rețeta veche de pogăcele cu jumări, foietajul de care nu te poți sătura

Mod de preparare:

Pentru început se pregătește pasta de jumări. Jumările curățate de șoric se pun în robot și se macină până când devin o cremă fină, apoi se adaugă sarea (1 linguriță) și piper negru măcinat după gust și se lasă deoparte.

Drojdia proaspătă, împreună cu zahărul se dizolvă în laptele călduț, apoi se toarnă în vasul pentru frământare, se adaugă făina, sarea, ouăle și untura.

Aluatul pentru pogăcele se frământă câteva minute până când devine omogen și se dezlipește de pereții vasului.

Aluatul se întinde de un deget grosime, se pune deasupra pasta de jumări într-un strat cât mai egal, apoi se împăturește în patru.

Aluatul astfel împachetat se dă la rece pentru 10 minute. Această operație de împăturire se repetă de încă trei ori la intervale de 10 minute.

Se întinde o foaie de 1 cm grosime, apoi se crestează ușor pe lung și pe lat, formând niște romburi mici.

Aluatul se taie cu forma rotundă cu diametrul de 5 cm, după care se așază în tava mare de la cuptor, acoperită în prealabil cu hârtie de copt.

CITEȘTE ȘI: Cum să faci ouă jumări delicioase: Ingredientele care dau o savoare aparte

Se ung pogăcelele cu ou bătut, iar deasupra se presară semințe de chimen sau cașcaval răzuit.

Din părțile de aluat rămase, se întinde o foaie și se taie bastonașe cu lățimea de 1 cm, se ung cu ou, apoi se presară chimen sau parmezan și se dau la cuptor.

Pogăcelele cu jumări se coc 25 min la 180°C, în cuptorul preîncălzit.

Comentarii: