SANATATE

Rujeola, boala care a declanșat epidemie la nivel național: Cum se manifestă și cum se transmite

Rujeola, boala care a declanșat epidemie la nivel național: Cum se manifestă și cum se transmite. Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Rujeola, boala care a declanșat epidemie la nivel național

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare, transmite Ministerul.

CITEȘTE ȘI: Atenție la mers: Acesta îți poate arăta dacă ai putea face diabet

„Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, transmite Ministerul Sănătății, potrivit stiripesurse.ro.

Semne si simptome rujeolă

Perioada de incubatie (durata de la infectie la aparitia primelor simptome) este de 7-14 zile.

Rujeola debuteaza tipic cu simptome ca:

  • Febra inalta
  • Tuse
  • Rinoree
  • Ochi rosii cu secretii abundente (conjunctivita)

La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot sa apara in cavitatea bucala pete mici albe denumite pete Koplik.

La 3-5 zile de la debutul simptomelor, de declanseaza eruptia cutanata. De obicei, eruptia debuteaza cu pete rosii plate care apar pe fata, pe linia parului, si se raspandesc in jos la nivelul gatului, trunchiului, bratelor si picioarelor. Petele se pot uni pe masura ce se raspandesc de la cap spre restul corpului. Cand eruptia apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius. Dupa cateva zile, febra scade si eruptia se estompeaza.

Contagiozitate

Virusul rujeolei este foarte contagios – traieste in caile respiratorii superioare ale persoanei infectate. Se raspandeste pe calea aerului, prin tuse si stranut si poate supravietui pana la 2 ore in spatiul in care persoana infectata a tusit sau a stranutat. O alta persoana se poate infecta daca respira aerul contaminat sau atinge suprafata infectata si ulterior isi atinge ochii, nasul sau gura.

Infectia este foarte contagioasa: 9 din 10 persoane neimunizate care stau in apropierea persoanei infectate se vor infecta la randul lor.

Persoanele infectate pot raspandi virusul cu 4 zile inainte si 4 zile dupa aparitia eruptiei.

Virusul rujeolei este tipic uman; acest virus nu este transmis de o alta specie.

Complicatii

Rujeola poate fi severa in cazul tuturor categoriilor de varsta. Totusi, copiii sub 5 ani si adultii peste 20 de ani sunt mai susceptibili sa prezinte complicatiile bolii.

Complicatii frecvente

Cele mai frecvente complicatii sunt infectiile la nivelul urechii si diareea.

Otita apare la 1 din 10 copii cu rujeola si poate determina pierderea permanenta a auzului.
Diareea apare la sub 1 din 10 persoane cu rujeola.

Complicatii severe

Unele persoane care sufera complicatii severe, precum pneumonia (infectia plamanilor) si encefalita (inflamatia creierului), au nevoie de spitalizare si au risc crescut de deces.

1 din 20 de copii cu rujeola face pneumonie, aceasta este cea mai frecventa cauza de deces la copiii mici.
1 din 1000 de copii cu rujeola dezvolta encefalita, care determina convulsii si poate duce la surzenie sau retard mental
La 1000 de copii cu rujeola, se inregistreaza 1-2 decese.
La femeile insarcinate, rujeola poate provoca nastere prematura sau nasterea unui copil cu greutate mica.

CITEȘTE ȘI: Cele trei reguli de aur pentru a avea un creier sănătos: Recomandările neurochirurgului Leon Dănăilă

Complicatii pe termen lung

Panencefalita sclerozanta subacuta (PESS) este o complicatie foarte rara, dar fatala – boala afecteaza sistemul nervos central si se produce la multi ani distanta de infectia initiala cu virusul rujeolei.

PEES se dezvolta in general la 7-10 ani dupa ce persoana avut pojar, chiar daca aceasta pare sa se fi refacut complet in urma bolii. Deoarece rujeola a fost eliminata in 2000, PESS este rar raportata in Statele Unite.

In randul persoanelor care au facut rujeola in perioada 1989-1991, se estimeaza ca 4 -11 din 10000 de pacienti sunt la risc de a dezvolta PESS. Riscul este cu atat mai mare cu cat persoana a facut boala inainte de varsta de doi ani.

Comentarii: