REVIEW

Săptămâna Mare: Tradiții și superstiții – Adevărul din spatele lor

FOTO ortodoxia.md

Imediat dupa Duminica Floriilor, incepe Saptamana Mare 2021, cunoscuta si ca Saptamana Patimilor. Este o perioada in care credinciosii tin post aspru, se roaga si respecta o serie de traditii si obiceiuri specifice acestei perioade. In biserici se tin slujbe precum deniile.

Potrivit traditiilor populare, se spune ca in Saptamana Mare este pacat sa se lucreze.

Despre cei care isi dau ultima suflare in aceasta saptamana se spune de ajung direct in Iad, deoarece portile Raiului sunt inchise. In schimb, despre cei care mor in saptamana de dupa inviere se spune ca ajung direct in Rai.

Adevarul

Sfanta Evanghelia dupa Ioan capitolul 14 cu versetul 6 spune: ”Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.”  Credinta in Iisus ca Fiul al lui Dumnezeu este cea care determina unde ajunge sufletul unui om.

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre lumina de la Mormântul Sfânt: Este sau nu un miracol?

Saptamana Mare 2021 – 6 zile de post aspru

In Saptamana Mare 2021 se tine post aspru.

Luni, marti si miercuri se mananca o singura data pe zi, seara, cand credinciosii pot consuma doar paine si apa. In Joia Mare, cand este pomenita Cina cea de Taina, este dezlegare la ulei. Vineri si sambata se tine post negru.

In Saptamana Patimilor este interzis consumul de urzici sau otet, deoarece traditia spune ca in momentul in care Iisus a fost rastignit pe cruce a fost stropit batut cu urzici, apoi stropit cu otet, pntru a-i provoca si mai multa durere.

Saptamana Mare 2021 – ce trebuie sa faci in fiecare zi

Lunea Mare

In prima zi din Saptamana Mare, gospodinele trebuie sa inceapa curatenia de Paste. Astazi se scoate totul la aerisit, se spala rufe, se calca si se fac reparatiile necesare prin casa.

Martea Mare

Se matura, se aspira si se face curatenie in casa, dar si in curte si in grajduri. Este ultima zi in care se fac treburi le camp sau in care se spala si se calca.

Miercurea Mare

Incepand cu Miercurea Mare, barbatii trebuie sa-si ajute nevestele la treburile gospodaresti. Astazi femeile spala geamurile pentru a lasa lumina pascala sa intre in casa. In aceasta zi trebuie sa te impaci cu oamenii cu care esti certat si sa nu te superi din nicin motiv.

Joia Mare

Este ultima zi in care se pomenesc mortii, iar femeile merg la biserica si impart colaci de post, vin, miere si fructe. Tot in Joia Mare se vopsesc ouale si se coc pasca si cozonacii. Credinciosii tin in aceasta zi post cu mancare uscata, iar la biserica nu se mai trag clopotele, in schimb se bate toaca.

In unele zone ale tarii se respecta si in prezent o superstitie straveche care spune ca in aceasta zi, fetele nemaritate trebuie sa mearga la biserica cu o sfoara si, in timpul slujbei, dupa fiecare evanghelie, trebuie sa faca un nod. Sfoara astfel innodata se duce apoi acasa si se pune noaptea sub perna, pentru a-si visa ursitul.

CITEȘTE ȘI: Cu fiecare gând negativ, scurtăm viața creierului, iar pesimismul ne îmbolnăvește! Celebrul neurolog Vlad Ciurea ne învață ce să facem

Vinerea Mare

Mai este denumita si Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra sau Vinerea Seaca. Potrivit traditiilor crestine, in aceasta zi Iisus a fost rastignit pe cruce pentru rascumpararea pacatelor omenirii. In aceasta zi nu se fac treburi in casa, iar credinciosii tin post negru si se roaga pentru iertarea pacatelor.

Sambata Mare este ultima zi a postului Pastelui

In aceasta zi se fac ultimele pregatiri pentru Paste. Femeile gatesc majoritatea mancarurilor, termina curatenia si pregatesc hainele noi pentru zilele de sarbatoare. De obicei, in Sambata Mare are loc si sacrificiul mielului, din carnea caruia se pregatesc drobul, friptura si borsul de miel, scrie libertatea.ro.

Comentarii: