NUTRITIE SANATATE

Scapă de balonare simplu și rapid: Trucuri pentru fiecare zi

Cea mai mare problemă a persoanelor care se luptă cu balonarea este simptomatologia neplăcută: senzație de plin, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare. La toate acestea se adaugă și aspectul neplăcut, abdomenul umflat și tare, care reprezintă o problemă în special pentru femei.

Ceaiurile diuretice

Ceaiurile diuretice sunt un remediu des utilizat, însă trebuie să aveți mare atenție cu combinațiile și cantitățile. Și asta fiindcă încercând să rezolvați o problemă, puteți da de alta, cum este, de exemplu, diareea. Dr. Gina Sam, director al secției de gastroenterologie la Mount Sinai Hospital din New York recomandă ceaiul verde, ca un diretic mai blând, care nu provoacă atât de multe efecte adverse ca plantele medicinale.

CITEȘTE ȘI: Cum îţi dai seama dacă ai ficatul bolnav: Semnalele de alarmă trase de specialişti

Mai multă odihnă

Balonarea poate avea, printre cauze, și prea puțină odihnă. Dacă nu dormiți suficient, sistemul digestiv nu are timp să regleze toate funcțiile, iar intestinele nu „apucă” să își finalizeze treaba. Iar acest lucru este agravat și dacă obișnuiți să ronțăiți diverse chiar înainte de culcare. Soluția este așadar să dormiți 8 ore pe noapte și să nu mai mâncați nimic înainte de ora 19:00.

Aerul înghițit

Balonarea poate fi favorizată și de aerul pe care îl înghițim involuntar. Poate suna ciudat, însă înghițim aer atunci când bem lichide cu paiul, când mâncăm prea repede și când mestecăm gumă. Aveți grijă la astfel de activități și puteți reduce astfel una dintre cauzele balonării.

Porții mai mici și mai dese

Dacă ne aglomerăm stomacul cu o cantitate foarte mare de mâncare brusc, procesul de digestie va dura mai mult, iar fermentația alimentelor poate provoca gaze. Potrivit doc.ro, când nu sunt eliminate corect, aceste gaze rămân în intestine și urcă chiar și înapoi în stomac, de aici aspectul de „balon”.

Evitarea alimentelor care provoacă balonare

Varza de Bruxelles, broccoli și conopida sunt printre legumele care provoacă gaze la nivel intestinal. Evitați-le cât mai mult, ca de asemenea și carbohidrații sub orice formă. Mâncați un iaurt grecesc pe zi, care va asigura optimizarea florei la nivel gastric.

Consumul de alimente bogate în potasiu

Balonarea nu este întotdeauna cauzată de gazele în exces. Uneori, aceasta este cauzată de consumul ridicat de sodiu, care favorizează retenția de fluide în jurul abdomenului. Potasiul, pe de altă parte, anulează acest efect al sodiului așa că e recomandat în tratarea balonării. Printre alimentele cu un conținut ridicat de potasiu se află bananele, mango și spanacul.

Ghimbirul

Consumul de ghimbir stimulează tranzitul intestinal și accelereaza totodată digestia. Mai mult decât atât, ingredientele active din ghimbir relaxeaza musculatura stomacului și reduce spasmele. Consumați, atât înainte, cât și după masă, o ceașcă de ceai de ghimbir. Veți observa că problema balonării va fi ameliorată.

CITEȘTE ȘI: Tratamentul naturist indicat, în funcție de alimentul care te BALONEAZĂ

Aveți grijă ce medicamente luați

Unele medicamente au ca efect advers balonarea. Printre aceste medicamente se află aspirina, medicamentele antiacide și unele pilule contraceptive. Discutați cu medicul despre problemele gastrointestinale pe care le aveți și aduceți în discuție schimbarea tratamentului, daca suspectați că medicamentele luate sunt responsabile pentru balonare.

Comprese și împachetări

Câteva procedee populare, însă neacreditate de medici, sunt împachetările care, teoretic, ar reduce inflamația la nivel local. Nu s-au realizat studii și nu sunt înregistrate oficial efecte benefice, însă mulți pacienți își pun comprese cu ulei de ricin sau apelează la împachetări cu folii, similare procedeelor de slăbit. Noi suntem reticenți în privința acestor practici, însă dacă sunteți curioși de rezultate, le puteți încerca.

Comentarii: