NUTRITIE SANATATE

Secretul celei mai bune pâini de casă

Pâinea de casă reprezintă o adevărată provocare pentru fiecare dintre noi.

Este promovată tot mai mult pâinea cu maia naturală și cu siguranță ne dorim produse sănătoase și cât mai naturale pe care să le consumăm în cadrul familiei.

După multe încercări, am găsit rețeta perfectă pentru cea mai bună pâine.

CITEȘTE ȘI: Care e cea mai bună pâine pentru diabetici: Menține nivelul glicemiei scăzut

Secretul celei mai bune pâini de casă

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 7 g drojdie
  • 15 g sare
  • 750 ml apă călduță

Secretul celei mai bune pâini de casă

Mod de preparare:

Avem nevoie de un castron mare, în care să punem toate ingredientele.

Acest aluat se pregătește foarte simplu, folosind doar furculița pentru amestecat.

Secretul acestei pâini este făina folosită, care trebuie să aibă un procent de minim 13% proteine și esențială este o cratiță de fontă în care vom coace pâinea.

Eu folosesc făina Manitoba, cu un procent de 23% proteine, iar diferența dintre pâinea făcută cu alt fel de făina și aceasta este una uriașă.

Așa cum vă spuneam, amestecăm toate ingredientele cu ajutorul unei furculițe și lăsăm aluatul acoperit la temperatura camerei pentru 45 de minute.

După tot acest timp, băgăm aluatul în frigider pentru dospirea la rece. Poate sta între 2 și 24 de ore.

Acest pas ne ajută să obținem acele bule din interiorul pâinii.

Cu cât stă mai mult la dospit în frigider, cu atât veți avea un miez mai alveolat.

Înainte să formăm pâinea pentru a o coace în cuptor, aluatul trebuie scos la temperatura camerei și lăsat 15 minute pe blatul de lucru înfăinat.

Abia pe urmă vom da formă pâinii.

CITEȘTE ȘI: Piadina, preparat tradițional italian care înlocuiește pâinea

După ce am format pâinea, o vom pune într-o formă pentru dospit și o vom acoperi. Din nou lăsăm la dospit minim 45-60 de minute la temperatura camerei.

În timpul acesta încălzim cuptorul la 230°. Tot acum punem și oala de fontă în cuptor pentru a se înfierbânta.

După ce pâinea a dospit suficient, o transferăm în oala de fontă pe o foaie de copt, presărăm făină deasupra și facem o tăietură cu o lamă sau un cuțit bine ascuțit.

Lăsăm pâinea la copt 30 de minute cu capac deasupra, apoi următoarele 15 minute fără capac.

După ce o scoatem din cuptor, o acoperim cu un prosop de bucătărie și abia după ce se răcește o putem tăia.

 

 

 

 

 

Comentarii: