SANATATE

Semnal de ALARMĂ pentru sănătate: Factorul de risc pentru Alzheimer, întâlnit mai ales în orașe

medstar2000.ro

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume au o formă de demență. Pe măsură ce populația globală îmbătrânește, experții se așteaptă ca acest număr să depășească 150 de milioane până în 2050.

Factori de risc pentru demență care se modifică

Identificarea factorilor de risc pentru demență, care se pot modifica, este esențială pentru prevenirea și gestionarea acestei crize globale de sănătate în creștere.

Un nou studiu danez care a apărut în revista The BMJTrusted Source sugerează că expunerea la zgomotul din trafic are ca rezultat un risc mai mare de a dezvolta demență, în special a bolii Alzheimer, scrie medicalnewstoday.com

CITEȘTE ȘI: Secretul unei legume aparent banale – Scade riscul de a face Alzheimer si demență

Efectele zgomotului de trafic asupra demenței

Numeroase studii au legat în mod constant poluarea fonică de diferite condiții de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile coronariene. Cu toate acestea, există puține cercetări privind efectele zgomotului asupra demenței.

Zgomotul din trafic este cel de-al doilea cel mai grav factor de risc pentru sănătatea publică din Europa, după poluarea aerului. Aproximativ 20% dintre persoanele din Europa sunt expuse la zgomotul traficului peste nivelul recomandat de 55 decibeli.

Efectele somnului perturbat

Expunerea la acest nivel de zgomot în timpul nopții este deosebit de îngrijorător, deoarece somnul este o perioadă esențilă pentru refacerea mentală și cognitivă.

Studiile experimentale sugerează că somnul fragmentat rezultat din perturbarea zgomotului este asociat cu stres oxidativ crescut, modificări ale sistemului imunitar și inflamație sistemică crescută. Experții consideră toate aceste afecțiuni ca evenimente timpuri în debutul demenței și al bolii Alzheimer.

Noul studiu a inclus aproape 2 milioane de adulți, cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, care au locuit în Danemarca între 2004 și 2017. Cercetătorii au estimat expunerea la traficul rutier și la zgomotul feroviar pentru adresele rezidențiale ale tuturor participanților.

O analiză suplimentară a datelor studiului a constatat că zgomotul provenit din traficul rutier și căile ferate este asociat cu un risc mai mare de apariție a tuturor formelor de demență, în special a bolii Alzheimer.

Mai multe studii pe animale indică faptul că expunerea continuă la zgomot activează formarea de gene cheie care pot duce la modificări neuropatologice.

Reducerea efectelor negative ale zgomotului

Autorii studiului observă, de asemenea, o reducere sau scădere a raporturilor de pericol la cele mai expuse părți ale clădirilor. Aceste date aparent contradictorii sunt potențial rezultatul investițiilor pentru o mai bună izolare fonică

Prioritatea aparentă a măsurilor de reducere a zgomotului explică posibile rezultate suplimentare din studiu care sugerează un risc mai mare de demență pentru cei care locuiesc în zonele suburbane decât cei care locuiesc în zonele urbane.

Chiar dacă a fost amplu și cuprinzător, acest studiu a fost observațional. Din acest motiv, nu este posibil să se stabilească cauzalitatea.

Alte limitări ale studiului includ lipsa de informații despre obiceiurile de viață, care pot juca un rol cheie în riscul unei persoane de a dezvolta demență. În plus, autorii studiului nu au luat în considerare zgomotul provenit din aeroporturi, zgomotul provenit din activități industriale sau expunerea la zgomot profesional.

CITEȘTE ȘI: Problemele de memorie sunt normale? Când indică acestea un început de Alzheimer

Cercetătorii concluzionează menționând că sunt necesare studii viitoare pentru a extinde cunoștințele la nivel mondial cu privire la efectele nocive asupra sănătății și costurile de asistență medicală atribuite poluării fonice.

Într-un interviu acordat Medical News Today, dr. Dr. Heather Snyder – vicepreședintele relațiilor medicale și științifice al Asociației Alzheimer – a subliniat că mulți factori contribuie la riscul de demență, inclusiv mediul.

„Deși unii factori nu pot fi controlați la nivel individual”, a spus ea, „cu siguranță pot fi abordați la nivel de populație prin politici care combat poluarea fonică”.

Cercetătorii din Statele Unite au fost de acord cu necesitatea de a stabili reducerea zgomotului ca prioritate a sănătății publice.

Comentarii: