SANATATE

Semne prin care organismul îți transmite că AI NEVOIE de somn

Foto: Pinterest.com

Cunoști simptomele specifice lipsei de somn: te simți epuizat la locul de muncă, caști toată ziua, ești lent și ți-ai dori să zăbovești cât mai mult în pat. Toate acestea constituie indicii clare că trebuie să dormi.

Conform cercetărilor, persoanele adulte au nevoie de o cantitate minimă de somn de 7 ore pe noapte pentru a fi niște indivizi fericiți, sănătoși, cu mintea limpede (dacă dormi mai puțin de 7-9 ore de somn recomandate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor pot apărea probleme de sănătate grave, precum probleme cardiace și obezitate, însă ți se poate tulbura de asemenea și comportamentul diurn).

Din păcate însă, statisticile demonstrează că aproape o treime din americani suferă de privare de somn.

Chiar dacă trăim într-o perioadă extrem de aglomerată, în care toată lumea are diverse îndatoriri zilnice, printre care se includ și activități distractive sau relaxante precum vizionarea unor emisiuni/filme sau întâlnirile cu prietenii sau cititul unor cărți, iar tu nu te simți efectiv obosit, adevărul este că organismul tău poate să îți transmită deja că nu se descurcă atât de bine pe cât crezi.

Dormi lângă el! Iată de ce somnul tău va fi mai plăcut

Bacteria care face ravagii în spitale: Poate UCIDE pacienţii

Filmul care a SCANDALIZAT Biserica ortodoxă! Reacții dure din partea fanaticilor religioși

Iată care sunt semnele prin care corpul îți spune că ai nevoie de somn:

Nu te poți opri din consumat gustări

Ai observat cu siguranță că ai zile în care te simți îngrozitor de flămând. Ca și cum ai putea mânca 3 mic-dejunuri și tot nu te-ai sătura. Dar trebuie să afli că senzația de foame reprezintă primul indiciu că este posibil să suferi de o privare de somn.

Conform unui studiu din anul 2004, cu cât o persoană se odihnește mai puțin, cu atât va fi mai înfometată. Se întâmplă acest lucru deoarece lipsa somnului determină corpul să secrete grelină, un hormon asociat cu foamea, și niveluri scăzute de leptină, hormonul care contribuie la senzația de sațietate; apare în plus și o poftă de alimente bogate în carbohidrați și calorii, fiind astfel asociat și un risc crescut de obezitate.

Foto: Pinterest.com

Prin urmare, dacă fiecare aliment pe care îl consumai în trecut și te ajuta la calmarea foamei nu-ți mai este în prezent de folos, sunt șanse mari să ai nevoie de o siestă.

Acumulezi kilograme suplimentare

Chiar dacă acest aspect este în strânsă și evidentă legătură cu punctul anterior, dacă observi o creștere ponderală, ar fi indicat să acorzi atenție obiceiurilor tale de somn. Dacă nu te odihnești suficient poți conduce la o lipsă în controlul impulsurilor.

Așadar, chiar dacă plănuiai să mănânci la prânz și la cină câte o salată, starea de epuizare pe care o resimți în profunzime te poate determina să achiziționezi câteva pungi de chips-uri sau de biscuiți.

Remediul minune care tratează bolile de ficat: Fructele care te pot scăpa de probleme

Care sunt cele două lucruri pe care femeile le PREFERĂ în locul sexului

DE ce SEXUL te face inteligent / STUDIU

În plus față de un consum crescut de alimente bogate în calorii și grăsimi, o odihnă insuficientă este asociată cu un grad scăzut de activitate fizică. Când ești obosit, voința ta este deja uzată, iar canapeaua cu siguranță îți va părea mai atrăgătoare decât sala de forță.

Te cerți cu partenerul de cuplu

Nu este pentru nimeni un moment plăcut acela în care conștientizează că este cel care caută motive de ceartă în viața de cuplu. Se întâmplă acest lucru deoarece corpul uman devine mai emoțional și mai irascibil, ambele reprezentând rețete pentru mici certuri și dispute.

Foto: Pinterest.com

În plus, conform unui studiu desfășurat de Universitatea Berkley, cuplurile care nu s-au odihnit suficient s-au confruntat cu certuri mai frecvente și mai grave.

Te confrunți cu scăderea libidoului

În cazul în care tu sau partenerul tău nu mai resimțiți atracție sexuală și nu este vorba despre stres sau probleme subiacente de sănătate, se pare că poate fi incriminată lipsa somnului. Apare din acest motiv un libido scăzut și mai puțin interes în activitatea sexuală; lipsa somnului conduce și la un nivel crescut de cortizol, hormonul stresului, care este la fel de nociv.

De ce avem EMOȚII în public? CUM putem trece peste ele

De ce să NU agiți lacul de unghii înainte de a-l aplica

”Boala femeilor neiubite”. CE este și CUM o recunoști?

Ești în dispoziție plângăcioasă

Conform unui studiu din 2007, creierele private de somn au fost cu 60% mai reactive la imagini negative și tulburătoare. Se pare că în lipsa odihnei, creierul este reversat la un tipar mai primitiv de activitate, fiind incapabil să pună în context experiențele emoționale și să producă răspunsuri controlate, corespunzătoare.

Ești mai neîndemânatic decât de obicei

Dacă dărâmi obiecte prin casă, răstorni mâncarea și te împiedici poate fi de vină tot lipsa somnului. Cercetătorii sunt de părere că oamenii privați de somn par să prezinte abilități motrice mai lente și mai puțin precise, conform medicului Clete Kushida din cadrul Centrului Universității Stanford pentru Cercetare în Somnul Uman.

Reflexele sunt atenuate, echilibrul și percepția adâncimii pot fi puțin mai șubrede și poți avea probleme cu concentrarea, iar timpul de reacție al corpului poate fi încetinit.

Întâmpini probleme cu memoria

Fie ți-ai uitat din nou cheile de la ușă în casă, fie aveai de gând să îți suni mama sau prietena și ai uitat complet. Primești un cadou aniversar pentru aniversarea de cuplu, însă ești complet luat prin surprindere deoarece aceasta îți ieșise complet din minte.

Avertisment pentru cupluri: Relaţiile care sunt în pericol în această toamnă

Etapele unei relații: CÂT durează ETAPA OARBĂ?

Care este CEA MAI BUNĂ ZI pentru SEX? Cercetătorii au găsit răspunsul

Dacă oricare din acest variante sună cunoscută, află că lipsa somnului nu determină doar uitarea lucrurilor importante din viața de zi cu zi, ci un studiu din 2014 cu privire la privarea de somn a descoperit că aceasta poate determina chiar crearea unor amintiri false. Mai apar în plus și dificultate în concentrare și atenție, confuzie, vigilență scăzută și probleme cu învățarea.

Te îmbolnăvești ușor

Dacă răcești la fiecare câteva săptămâni, nu te grăbi să tragi concluzii. Cercetările demonstrează că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte au de 3 ori mai multe șanse să se confrunte cu răceli.

Foto: Pinterest.com

Medicul Chris Winter a explicat în acest sens că „dacă nu dormi corespunzător, pot apărea probleme semnificative în ceea ce privește abilitatea corpului de a combate infecțiile”. Acordă mai multă atenție sistemului imunitar, în primul rând printr-o odihnă corespunzătoare.

Ai o stare pronunțată de nervozitate/ agitație

Ai anumite ticuri. Poți considera că micile tale ticuri sunt complet inofensive, iar uneori chiar așa este. Însă această agitație poate ascunde faptul că nu dormi suficient. Când îți miști mușchii corpului, transmiți un mesaj către creier care spune că trebuie să stai treaz.

CUM să te simţi în largul tău în timpul partidei de sex

„Ucigaşul” ascuns în dormitor. Cel mai PERICULOS tip de sex!

Ai un partener LENEȘ? IATĂ care sunt poziţiile care îl vor satisface

Expertul în somn Hans P.A. Van Dongen a explicat faptul că agitația poate fi un semnal din partea creierului care încearcă să te mențină treaz.

Comentarii: