LIFESTYLE NUTRITIE

Sfatul medicului nutriționist: Nu combina NICIODATĂ aceste trei alimente

Foto: Pinterest.com

De când cu rețelele de socializare, putem vedea tot mai mult care sunt gusturile culinare ale oamenilor, cunoscuți sau mai puțin cunoscuți. Salivăm sau strâmbăm din nas la vederea anumitor mâncăruri. Cu cât cineva este mai faimos, cu atât mai mult suntem tentați să încercăm acel fel de mâncare, uitând pentru moment limitările pe care ni le-am propus. În cadrul unui interviu acordat doctorulzilei.ro, dr. Florin Bălănică, specialist în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică, a explicat cum să avem o alimentație echilibrată.

Medicul a atras atenția că ora la care luăm cina e foarte importantă dar și că trebuie să mâncăm, neapărat, de cinci ori pe zi. ”Metabolismul funcționează ca o mașină, în momentul în care noi îi dăm cheie, motorul pornește și arde combustibil. Dacă noi nu mâncăm numărul de mese, înseamnă că n-am dat cheie și că nu vom arde combustibilul. Tot ce contează nu e să nu mâncăm ci să ardem corect ceea ce mâncăm”, a explicat medicul.

Prima regulă în nutriție, e numărul de mese pe zi. Acest lucru este important pentru că celula funcționează ca o baterie care își termină energia la 2-3 ore și de aceea, trebuie să avem cinci mese pe zi (3 mese principale, 2 gustări).

CITEȘTE ȘI: Cum RECUNOȘTI o portocală că este coaptă și dulce

Marele secret al verzei murate: Vindecă o boală cruntă

A doua regulă e că cina nu trebuie să depășească ora 20.00. Ora ultimei mese este foarte importantă.

Potrivit doctorului Florin Bălănică, e foarte important și ce mâncăm, nu doar cât și când mâncăm. Așa că a treia regulă e să preferăm:

-proteinele de bună calitate: carnea albă (pui, pește, curcan, fructe de mare), albușul de ou, iaurturile și brânzeturile slabe (2 procente de grăsime)

– legumele de culoare verde care sunt foarte bogate în vitamine, fibre, antioxidanți și au o cantitate foarte mică de zahăr.

-fructele colorate cum ar fi fructele de pădure, sunt foarte bogate în antioxidanți, kiwi, ananas.

Medicul a explicat și care sunt contraindicațiile în ceea ce privește alimentația.

CITEȘTE ȘIDescoperire de senzaţie a nutriţioniştilor: Secretul incredibil al bananelor

Tensiune arterială MARE? Scădeți-o prin… alimentaţie!

În nutriție sunt doar 3 contraindicații generale:

– nu amestecăm niciodată cele 3 proteine animale (carnea, lactatele și ouăle) pentru că nu le putem metoboliza împreună și pe termen lung duc la o încetinire a metabolismului și la acumularea de kilograme în plus.

– nu amestecăm niciodată iaurtul cu fructele pentru că au două momente de fermentație diferite și duc la balonare și nu se mai digeră corect nimic ce mănânci ulterior.

– să nu consumăm ceva dulce sau alcool odată cu masa sau imediat după masă pentru că în ficat există o singură enzimă care metabolizează și grăsimea și alcoolul așa că alcoolul va fi asimilat primul și apoi grăsimea care se va depune și de aici se poate ajunge la steatoza hepatică (ficat gras). Persoanele care consumă frecvent grăsimi și alcool sunt supraponderale. în special în zona abdomenului, depun grăsime pe organele interne și se poate ajunge la diabet, obezitate, sindrom metabolic.

Comentarii: