NUTRITIE SANATATE

Sfaturi pentru o digestie cât mai bună! Ce este de evitat şi nu e vorba neapărat despre alimente

Foto: Pinterest.com

Suntem ceea ce mâncăm. Şi nu e suficient să mâncăm bine, dar să şi procesăm cum trebuie, iar aici intervine procesul de digestie. O digestie optimă deţine rolul cheie în menţinerea sănătăţii organismului. Printr-un proces complex, sistemul digestiv este cel ce transformă hrana din stare pură în energie şi în substanţe necesare sintezei ţesuturilor organismului. Neglijarea sănătăţii digestive poate duce în timp la unele probleme de sănătate. Alimentaţia şi stilul de viaţă îşi pun direct sau indirect amprenta şi asupra sănătăţii digestive. Aşadar, iată ce trebuie să ştiţi, conform portalului „Ce se întâmplă, doctore?”.

Adăugaţi alimente bogate în fibre zilnic în meniu

Fibrele se găsesc atât în cerealele integrale, cât şi în legume, leguminoase, fructe şi sunt cheia pentru o digestie optimă. Persoanele care au în dietă în mod regulat fibre nu au probleme precum constipaţia. De altfel, consumul de fibre ajută şi la evitarea unor afecţiuni precum hemoroizi, diverticuloză, sindron de colon iritabil. Includeţi în dietă tărâţe de grâu, tărâţe de ovăz, nuci, seminţe.

Consumaţi grăsimi, dar cu moderaţie

Organismul are nevoie de grăsimi pentru o bună funcţionare, însă nu consumaţi o cantitate prea mare de grăsimi, acestea pot înceti procesul digestiv şi se poate instala constipaţia mai uşor. Alegeţi carnea slabă.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci pentru a avea un creier mai eficient. Cele două activități recomandate de specialișt

Mâncaţi la fix!

Stabilirea unui program regulat de mese şi gustări este de asemenea de folos pentru un sistem digestiv perfect.

Beţi suficientă apă!

Digestia nu se poate realiza corect de la A la Z fără apă. Persoanele care nu consumă suficientă apă zilnic, se plâng mai des de probleme precum constipaţia.

Evitaţi fumatul, alcoolul, stresul

Toate acestea îşi pun negativ amprenta şi asupra bunei funcţionări a tractului digestiv. Fumătorii, consumatorii de alcool, dar şi persoanele super stresate se plâng mai des de probleme precum arsuri la stomac, balonare.

Mergeţi pe jos, faceţi sport!

De data asta nu vă prezentăm beneficiile mişcării pentru menţinerea sănătăţii fizice, a sănătăţii mentale şi pentru menţinerea greutăţii, ci şi beneficiile exerciţiului fizic pentru o digestie optimă. Mişcarea facilitează procesul de descompunere a alimentelor în tractul digestiv şi previne constipaţia.

Consumaţi zilnic iaurt

Probioticele, bacterii sănătoase – prezente în mod natural în tractul digestiv – sunt extrem de necesare pentru sănătate. Ele ajută la absorbţia de nutrienţi, la întărirea sistemului imunitar, scad din efectele negative ale antibioticelor. Se găsesc în iaurt, kefir, murături.

Comentarii: