SANATATE

Simptomul care anunță atacul de cord: Riscul de a muri în următorul an e destul de mare, dacă nu te tratezi

nbcnews.com

În anumite patologii, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, acționarea rapidă este cheia pentru a minimiza daunele, iar pentru aceasta este esențial să se poată identifica simptomele în momentul în care acestea apar.

Cu toate acestea, uneori ne gândim doar la unele mai cunoscute și ignorăm altele care sunt mai subtile, dar la fel de prețioase.

Astfel, în cazul unui atac de cord, toți ne putem gândi imediat la durerea în piept. Pe de altă parte, există un alt simptom frecvent care, dimpotrivă, este asociat cu o mortalitate mai mare: dificultăți de respirație sau dispnee.

O șansă de 24% de a muri anul următor

Potrivit unui studiu prezentat recent la congresul ESC Acute CardioVascular Care 2022, organizat de Societatea Europeană de Cardiologie, persoanele care prezintă acest semn ca fiind principal în momentul suferinței unui infarct miocardic acut au doar un 76% șanse să fie încă în viață un an mai târziu, în timp ce cei cu durere în piept ca simptom dominant au o șansă de 94%.

CITEȘTE ȘI: Dacă picioarele ar putea vorbi: Cum poți să îți dai seama că ai probleme cu tiroida sau cu inima cu ajutorul acestora

Asta pentru că dispneea și oboseala extremă au fost mai frecvente la femei, la pacienții în vârstă și la persoanele cu alte afecțiuni precum hipertensiune arterială, diabet, boli de rinichi sau boli pulmonare; grupuri, toate cu risc mai mare de evenimente cardiovasculare.

Astfel, după cum explică autorii studiului, nu este vorba despre simptomul care provoacă creșterea mortalității, ci mai degrabă că tinde să indice o situație de risc mai mare.

Mai exact, cercetătorii au analizat incidența diferitelor simptome relativ atipice ale infarctului miocardic acut cu supradenivelare de segment ST (cum ar fi dispneea, durerea în abdomen sau gât sau pierderea tranzitorie a conștienței), la ce tip de pacienți apar și la ce consecințe sunt asociate, comparându-le în orice caz cu durerea toracică.

Pentru a face acest lucru, au folosit o cohortă mare (4726 de pacienți) cu o vârstă medie de 68 de ani și 71% bărbați. Dintre acestea, dispneea a fost al doilea cel mai frecvent simptom, după durerea în piept.

Mare atenție la acest simptom al atacului de cord!

Așa cum am precizat, pacienții cu dispnee ca simptom principal au fost în medie mai în vârstă decât cei cu durere în piept (75 de ani față de 68 de ani, respectiv), au avut mai multe șanse să fie femei (42% față de 29%) și sufereau, probabil, de hipertensiune arterială, diabet, boală cronică de rinichi sau boală pulmonară obstructivă cronică.

Din punct de vedere al consecințelor, cei cu dificultăți de respirație au avut o rată de supraviețuire de 76% la un an, față de 94% pentru grupul cu dureri toracice și o șansă de 24% să fie readmiși pentru probleme cardiovasculare în anul următor accidentului. (prin comparație, pacienții cu dureri în piept au avut doar 15% șanse).

CITEȘTE ȘI: 12 indicii surprinzătoare care îți arată ai probleme cu inima

Cu toate acestea, ajustând pentru factorii de risc, respirația scurtă nu a prezis un risc mai mare de deces, ceea ce îi determină pe autori să sublinieze că mortalitatea mai mare nu este o consecință directă a simptomului, ci mai degrabă a condițiilor de risc pe care le prezice dispneea.

În orice caz, ei afirmă că importantă este conștientizarea profesioniștilor de necesitatea de a lua în considerare diagnosticul de infarct miocardic acut chiar și atunci când tabloul clinic al pacientului nu include durerea toracică, sau nu se caracterizează în principal prin aceasta, potrivit 20Minutos.

Comentarii: