SANATATE

Simptomul mai puțin cunoscut al infecției cu coronavirus: La ce să fii atent!

unc.edu

Tusea, febra, greutatea de a respira – sunt cele mai frecvente simptome asociate cu COVID-19. Dar specialiştii atrag atenţia că mai există o manifestare a infecţiei de care să ţinem cont!

La simptomele clasice ale infecţiei cu coronavirus, se mai adaugă şi conjunctivita, se arată într-un comunicat al Academiei Americane de Oftalmologie.

„Mai multe studii arată că virusul poate cauza conjunctivită. Foarte posibil, coronavirusul ajunge pe cale aeriană în conjunctivă (membrana transparentă cu rol de protecţie, care căptuşeşte ploapele la interior)”, explică specialiştii, potrivit clicksantate.ro.

CITEȘTE ȘI: Procedura de testare pentru coronavirus: Ce este și cum se desfășoară

Conjunctivita este inflamaţia conjunctivei şi mai este numită „boala ochilor roşii”, deoarece, din cauza inflamaţiei sau iritaţiei, vasele de sânge de la nivelul conjunctivei devin mai vizibile.

Ce este conjunctivita

Cel mai frecvent, conjunctivita se datorează unei infecţii bacteriene (stafilococ, streptococ, gonoree, chlamydia) sau virale (adenovirus, virusul herpetic). De asemenea, poate fi de cauză alergică (polen, praf, conjunctivita alergică apărută uneori la purtătorii de lentile de contact) sau de natură toxică – diferiţi factori iritativi (substanţe chimice, şampon, fum de ţigară, clor din piscină etc.).

CITEȘTE ȘI: Medicii dau verdictul: Poţi să ţii la distanţă coronavirusul cu gel dezinfectant pentru mâini?

Atât conjunctivita bacteriană, cât şi cea virală pot apărea în cadrul unei răceli, putându-se asocia cu o infecţie a tractului respirator superior.

De asemenea, conjunctivita poate apărea şi la nou-născuţi, din cauza imperforării canalului lacrimal, defect care împiedică scurgerea lacrimilor.

Comentarii: