LIFESTYLE

Simți că toate îți merg pe dos? Șase sfaturi pentru a ieși din impasul emoțional

FOTO: bigthink.com

Te-ai confruntat vreodată cu una dintre acele zile în care totul îți merge pe dos și pare că nu se mai termină? Ai avut senzația că indiferent ce ai face, o tot dai în bară, sărind dintr-o problemă în altă problemă?

„Nu te îngrijora că viața ta e cu susul în jos. Cum ai putea altfel știi că lucrurile cu care ești obișnuit sunt mai bune decât cele care urmează?”, spunea misticul persan Rumi.

Site-ul de specialitate foreverconscious.com oferă șase sfaturi pentru a găsi alinare atunci când ai o zi proastă sau chiar o lună groaznică:

1. Totul e trecător. Ce are un început are și un sfârșit

Poate părea că universul conspiră împotriva ta, însă ceea ce experimentezi acum, în cele din urmă, va trece, se va sfârși.

Uneori, aceste situații par să nu se mai termine și te simți de parcă nu poți decât să supraviețuiești. Felul în care te simți acum nu va dura la nesfârșit, așa că tot ce ai nevoie să faci este să găsești îndeajunsă putere pentru a face față fiecărei greutăți în parte.

Când eșuezi, a te stresa sau a te îngrijora legat de ceea ce se va întâmpla e ceea ce vine cel mai la îndemână. Însă a trăi fiecare moment sau fiecare situație în parte cu convingerea că și asta va trece te va face să iei mai ușor lucrurile. Ia câte o zi pe rând.

Citește și: DIFERENȚELE dintre gripă, răceală și viroză și cum le tratăm pe fiecare

2. Concentează-te pe a fi mulțumitor

Când lucrurile o iau razna, oprește-te, respiră adânc și concentrează-te pe lucrurile pentru care ești mulțumitor. Încearcă să te focalizezi pe ceea ce merge bine în viața ta, în loc să te lași acaparat de ceea ce nu merge bine.

E foarte ușor să fii mai atent la ceea ce nu merge bine în viața ta. De aceea, fă un pas înapoi uitându-te la lucrurile pentru care ești mulțumitor. Te va ajuta să ai o altă perspectivă.

3. Petrece timp de unul singur

Când te simți că toate lucrurile îți merg pe dos, acest lucru poate fi un semn că ai nevoie de o schimbare. Poate fi vorba de lucruri de care trebuie să scăpăm, pe care trebuie să le dăm la o parte.

Dacă ți se pare că toate ți se întâmplă deodată, cel mai probabil înseamnă că te afli într-un punct de cotitură în viața ta. Dacă nu știi exat despre ce e vorba, nu te stresa. Alocă-ți timpul necesar pentru a vedea ce e în inima ta și încearcă să îți dai seama care e acel lucru care te-ar ajuta să înaintezi, să progresezi în viața. Apoi fă câte un pas pe rând.

Citește și: Bolile CONTAGIOASE care circulă cu transportul în comun

4. Învață să spui NU

Unul din cele mai rapide moduri de a pierde controlul vieții tale este acela de a spune da la lucrurile pe care nu vrei să le faci cu adevărat. Multora din noi ne e teamă să spunem nu pentru a place altora, pentru a nu îi dezamăgi. Învățând să spunem NU poate fi extrem de eliberator.

Când te confrunți cu multe lucruri, sau cand ai parte de probleme peste probleme, cel mai probabil înseamnă că ți-ai luat prea multe lucruri asupra ta. Învățând să spui nu altora te va ajuta să nu te mai simți copleșit și îți va permite să ai mai mult timp pentru a te organiza și a duce lucrurile la bun sfârșit.

5. Învață să discerni care sunt lucrurile în care vrei să investești

Uneori, petrecem prea mult timp stresându-ne asupra fiecărui mic detaliu din viața noastră. Iar asta poate fi epuizant. Dacă realizezi să te stresezi sau te îngrijorezi în mod constant legat de problemele din viața ta, s-ar putea să ai nevoie să faci un mic inventar.

Pune-ți mâna pe inima și întreabă-te: merită să investesc în așa ceva?

Când ne pasă de ceva sau de cineva, ne simțim justificați să ne stresăm și să ne îngrijorăm până când găsim o soluție. Însă, rareori găsești o soluție când ai acest mod de gândire. Dacă vrei să găsești o soluție și să faci o diferență, folosește-ți timpul într-un mod mai înțelept. Asta înseamnă să te focalizezi pe a găsi soluții productive, în loc să te lași prins în dramatizarea situației.

Deasemenea, e foarte important să îți aduci aminte să fii răbdător, lucrurile au nevoie de timp pentru a se rezolva. Uneori lucrurile tind să se rezolve de la sine fără a interveni în mod constant.

Citește și: Avertisment pentru fumători: Ţigările care provoacă mult mai rapid apariţia cancerului

6. Dă-ți voie să simți

Dacă ai ajuns la un punct în viață în care simți că totul se destramă, atunci e important să înțelegi acest lucru și să îți acorzi timpul necesar pentru a fi trist și pentru a lăsa să iasă la suprafață ceea ce simți în inima ta. Cu cât te vei opune mai mult sentimentelor, trăirilor tale, cu atât mai mult ele vor persista. Așa că nu te simți vinovat dacă îți acorzi un pic de timp pentru a lăsa sentimentelor de mânie, tristețe sau orice altceva să iasă la suprafață.

După ce vei face acest lucru, cel mai probabil, lucrurile vor începe să se schimbe în bine. O parte importantă din acest proces este să faci un efort în a-ți umple viața cu lucruri care îți aduc bucurie sau care te fac să te relaxezi. Fie că e vorba de a te uita la filmul preferat, la a face o baie cu spumă sau altceva, simplifică lucrurile.

Lucrul cel mai important este faptul că ai nevoie să acționezi pentru a-ți schimba modul de gândire.

Comentarii: