NUTRITIE SANATATE

Smântâna, o porție de sănătate: Cum are grijă de inima și stomacul tău

Smântâna este produsul lactat obținut din grăsimea ce se ridică la suprafața laptelui neomogenizat, fiind de altfel și unul dintre principalele ingrediente cu care se face untul.

Obținută prin fermentația bacteriană, asemeni iaurtului, sau prin adăugarea unui acid la smântâna ușoară (conținut redus de grăsime), smântâna acră (14-18% grăsime) poate fi folosită ca garnitură la numeroase feluri de mâncare: cartofii la cuptor, supe sau ciorbe, aducându-le acestea un plus de gust și cremozitate.

Care sunt beneficiile asupra sănătății

Pe lângă aspectul gastronomic, smântâna acră are beneficii surprinzătoare asupra stării de sănătate, potrivit EatThis.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Cine nu trebuie să consume brânză – Boala care este agravată de acest aliment

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Când auziți ”sănătatea inimii” și ”smântână” în aceeași propoziție, probabil că nu ați asocia cele două cu un efect pozitiv. Cu toate acestea, smântâna acră poate fi de fapt bună pentru inima ta.

”Consumul unei porții rezonabile de smântână poate susține în mod surprinzător sănătatea inimii. Datele arată că consumul de grăsimi din lapte poate fi legat de un risc mai mic de boli de inimă”, susține nutriționistul Lauren Manaker.

Oferă sațietate și stare de bine

Este de ajuns o porție mică de smântână acră pentru a vă induce nu doar o stare de bine, ci și senzația de sațietate.

”Includerea unor grăsimi în masă poate ajuta la promovarea sațietății. Și, deoarece smântâna este o sursă de grăsimi din lapte, includerea unei lingurițe în felul tău de mâncare poate contribui la a da mâncării tale un plus de rezistență”, mai spune nutriționistul.

În cazul în care urmați o dietă puteți opta pentru o variantă de smântână cu un conținut ceva mai redus de grăsimi sau chiar light, pentru a reduce numărul de calorii.

Poate îmbunătăți sănătatea intestinală

Potrivit lui Manaker, unele soiuri de smântână au adăugat culturi vii, care pot contribui la susținerea sănătății intestinelor. Astfel, este indicat să urmăriți eticheta, pentru a vedea dacă tipul de smântână ales are așa ceva pe lista de ingrediente, iard dacă acestea se află pe etichetă ați făcut alegerea cea mai bună pentru sănătatea microbiomului dvs.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Cum să faci sosul tzatziki pentru a fi cât mai sănătos – Nu crește colesterolul în acest fel

Atenție în cazul în care suferiți de probleme gastrointestinale

Deși unele tipuri de smântână pot ajuta intestinul, smântâna acră poate să aibă efecte adverse asupra persoanelor care au intoleranță la lactoză sau probleme de natură gastrointestinală.

”Pe de altă parte, unele persoane nu tolerează toate produsele lactate. Dacă vă este greu să digerați alimentele lactate, consumul de smântână acră vă poate provoca, din păcate, o oarecare suferință la nivelul stomacului”, mai spune Manaker.

Comentarii: