NUTRITIE

Socata – băutura perfectă pentru începutul de vară. REȚETĂ tradițională

revista-stil-de-viata.com

Socata este un adevărat totem gastronomic în România. Din păcate, sezonul socului e foarte scurt, aşa că trebuie să profităm de el. Acidulată, uşor alcoolizată, dulce-acrişoară, socata rece este băutura perfectă pentru începutul de vară.

Câteva ingrediente sunt necesare pentru a preparata delicioasa socată. Şi, în plus, destulă răbdare pentru ca aceasta să fermenteze.

Originea socatei se pierde în negura vremurilor, dar, cum scria şi Radu Anton Roman în cartea sa, aceasta era o băutură populară chiar şi la mănăstiri, în timpul postului.

Socata conţine zahăr, un aliment care oferă senzaţia de plăcere şi care, în mod paradoxal, nu este interzis în timpul postului, la fel ca uleiul sau vinul. Explicaţia ar putea fi că zahărul a apărut abia în secolul XVI, adică mult după scrierile religioase care reglementau postul.

„Pe la mănăstiri argeşene şi olteneşti, maicile meştere şi răbdătoare fac o iahnie de fasole boabe scăzută tare sau o prăjeală de cartofi cu roşii şi ceapã. Mai călesc şi nişte varzã cu piper ori toacă nişte vinete cu roşii şi usturoi şi cu d’astea umplu dumnealor ardeii. Apoi alătură o socată rece şi mustoasă de uiţi că-i post şi mănânci de te saturi“, scria Radu Anton Roman în volumul „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“.

CITEȘTE ȘI: Dietă de sezon: Scapi de toxine și de kilogramele în plus cu ajutorul florilor de soc

Socată aromată – Ingrediente

10-12 bucheţele flori de soc
½ kg zahăr sau după preferinţă, în funcţie de cât de dulce vrei să fie socata
5 l apă
10 g drojdie
4 lămâi

Cum se prepară socata

Scuturi bine florile, ca să elimini gâzele micuţe care s-ar putea ascunde printre ele. Nu le speli, căci vor pierde tot polenul care aromatizează socata.

CITEȘTE ȘI: Fructele de soc, ideale împotriva răcelii. Numeroase alte beneficii, dar și unele riscuri

Aşezi florile într-un borcan mare. Speli lămâile, de la două scurgi zeama şi o adaugi în vas, iar pe celelalte le tai în sferturi şi le pui peste florile de soc. Dizolvi drojdia în apă, la fel procedezi cu zahărul, apoi torni peste florile din vas şi acoperi borcanul, recomandă clickpoftabuna.ro.

Laşi la fermentat 24 de ore, în funcţie de temperatura din camera respectivă.

 

Comentarii: