SANATATE

Soluții naturale pentru reglarea glicemiei: Cresc sensibilitatea corpului la insulină, fără medicamente

Dacă cauți o modalitate de a-ți echilibra în mod natural glicemia, există mai multe remedii naturale care te pot ajuta. Deși nu există remedii rapide sau vindecări magice, cercetările recente au arătat că există mai multe suplimente și plante medicinale care pot fi utile în gestionarea diabetului de tip 2 – mai ales atunci când sunt utilizate împreună cu medicamente orale.

Reține, de asemenea, că un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă bogată în fibre și legume, combinate cu exerciții fizice regulate și tehnici de reducere a stresului sunt, de asemenea, cheia pentru tratarea bolii.

Foarte important, Asociația Americană a Diabetului (ADA) observă că nu există dovezi clare ale beneficiilor suplimentelor pe bază de plante sau non-erbacee (adică vitamine sau minerale) pentru persoanele cu diabet fără deficiențe subiacente.

Ce este diabetul

Zahărul, sub formă de glucoză, este principala sursă de combustibil pentru celulele corpului, iar hormonul insulină permite glucozei din sânge să pătrundă în acele celule. În diabetul de tip 2, factorii genetici sau de stil de viață au dus la scăderea capacității organismului de a metaboliza eficient glucoza. Acest lucru ar putea însemna că organismul tău nu mai poate produce suficientă insulină sau că celulele tale devin mai rezistente la efectele insulinei și începe să se acumuleze prea multă glucoză în fluxul sanguin.

Dacă persistă un nivel ridicat de glucoză în sânge, acesta poate deteriora vederea, inima, rinichii sau nervii. Insulină se administrează pentru a crește absorbția glucozei în celule, potrivit doc.ro.

Tratamente alternative pentru diabet

Înainte de a începe administrarea oricărui supliment, asigură-te că discuți orice terapie alternativă cu medicul tău, deoarece unele pot interacționa cu medicamentele pe care le iei deja, iar aceste medicamente pot fi apoi necesare pentru a preveni scăderea zahărului din sânge (hipoglicemie).

De asemenea, este important să reții că auto-tratarea cu medicină alternativă și evitarea sau întârzierea îngrijirii standard atunci când ai fost diagnosticat cu diabet poate fi dăunătoare sănătății tale.

CITEȘTE ȘI: Fii atent la aceste pete de piele! Pot anunța diabetul sau bolile de tiroidă

Fără un tratament adecvat, cum ar fi medicamente orale sau injectabile și testarea regulată a zahărului din sânge, diabetul poate evolua către complicații mai grave, cum ar fi probleme oculare, hepatice și renale, probleme nervoase, comă diabetică, accident vascular cerebral sau chiar deces.

1. Ginseng

Deși există mai multe tipuri diferite de ginseng, cele mai promițătoare studii privind ginsengul și diabetul au folosit ginsengul american (Panax quinquefolius). O meta-analiză a arătat că ginsengul american poate îmbunătăți semnificativ controlul zahărului din sânge și glucoza de repaus alimentar (un marker al nivelului general de zahăr din sânge) prin creșterea sensibilității la insulină a corpului.

2. Crom

Cromul este un mineral esențial care joacă un rol important în metabolismul carbohidraților și al grăsimilor și ajută celulele corpului să răspundă corect la insulină. De fapt, un studiu a constatat că incidența diabetului a fost mai mică la persoanele care au luat un supliment care conține crom în luna precedentă.

Există mai multe studii promițătoare care sugerează că suplimentele cu crom pot fi eficiente, dar sunt departe de a fi concludente. Un studiu recent publicat a analizat 20 de studii clinice diferite randomizate controlate pe crom și a constatat că suplimentarea a scăzut nivelul de glucoză plasmatică în repaus în cinci din cele 20 de studii, în timp ce hemoglobina A1C a scăzut cu 0,5% în cinci din 14 studii.

În general, beneficiile pot fi semnificative, dar eficacitatea pe scară largă a utilizării cromului în îngrijirea diabetului este destul de limitată

3. Magneziu

Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în alimente precum legumele cu frunze verzi, nucile, semințele și cerealele integrale și în suplimentele nutritive. Magneziul este necesar pentru mai mult de 300 de reacții biochimice diferite. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și este necesar pentru funcționarea normală a mușchilor și a nervilor, reglarea ritmului cardiac, funcționarea sistemului imunitar, tensiunea arterială și sănătatea oaselor.

Pe de altă parte, un studiu sugerează că nivelurile scăzute de magneziu pot agrava controlul glicemiei în diabetul de tip 2. Același studiu arată dovezi că suplimentarea cu magneziu poate ajuta la rezistența la insulină prin creșterea sensibilității la insulină.

Deși în general sunt sigure, dozele foarte mari de magneziu pot provoca diaree, greață, pierderea poftei de mâncare, slăbiciune musculară, dificultăți de respirație, tensiune arterială scăzută, ritm cardiac neregulat și confuzie.

Poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru osteoporoză, hipertensiunea arterială (blocante ale canalelor de calciu), precum și cu unele antibiotice, relaxante musculare și diuretice.

4. Scorţişoară

S-a descoperit că scorțișoara are o capacitate de scădere a glucozei, reducând în același timp biomarkerii lipidici, inclusiv trigliceridele, colesterolul cu lipoproteine cu densitate mică și colesterolul total.

Un studiu clinic randomizat, triplu orb, controlat cu placebo, a analizat suplimentarea cu scorțișoară la 140 de persoane cu diabet de tip 2 pe parcursul a trei luni.

După trei luni, constatările semnificative statistic au inclus îmbunătățiri ale indicelui de masă corporală (IMC), grăsimii viscerale, grăsimii corporale, împreună cu îmbunătățiri ale glucozei plasmatice în post, A1C, producției de insulină, rezistenței la insulină și lipidelor, în comparație cu grupul placebo. Cele mai mari efecte au fost observate la cei cu un IMC peste 27 (considerați tehnic supraponderali).

5. Aloe vera

Deși gelul de aloe vera este mai cunoscut ca un remediu la domiciliu pentru arsuri minore și alte afecțiuni ale pielii, un studiu sugerează că gelul de aloe vera poate ajuta persoanele cu diabet zaharat, datorită mai multor compuși activi de fitosterol din plantă care s-au dovedit a reduce sângele nivelurile de glucoză și hemoglobină A1C prin îmbunătățirea stocării și utilizării glucozei.

CITEȘTE ȘI: Experții recomandă: Dulciurile pe care diabeticii le pot consuma în siguranță

6. Gurmar (Gymnema)

Studiile sugerează că planta Gymnema (Gymnema sylvestre) poate reduce nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. În mod uimitor, Gymnema poate face ca alimentele dulci să aibă un gust mai puțin dulce, astfel încât să ajungeți să mâncați mai puțin din ele. Planta este binecunoscută pentru capacitatea sa de a reduce acumularea de grăsimi și de a ajuta la pierderea în greutate, datorită proprietăților sale de inhibare a enzimelor.

În plus, un astfel de studiu a constatat că, datorită activității antioxidante puternice a Gymnema, poate ajuta la prevenirea deteriorării organelor adesea observate în diabet, deoarece boala este marcată de producția crescută de specii reactive de oxigen (ROS), cauzată de creșterea pe termen lung a zahărului din sânge .

Deoarece Gymnema poate reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge, persoanele care iau medicamente pentru diabet sau utilizează insulină nu ar trebui să ia Gymnema simultan decât dacă sunt atent monitorizate de către un medic specialist.

Reține!

Dacă ești interesat să încerci un tratament natural în plus față de tratamentul standard pentru diabet, asigură-te că faci acest lucru numai sub supravegherea atentă a medicului tău. Dacă diabetul nu este controlat corespunzător, consecințele îți pot pune viața în pericol. De asemenea, informează medicul cu privire la orice plante, suplimente sau tratamente naturale pe care le utilizezi, deoarece unele pot interacționa cu medicamentele pe care le iei și ar putea duce la hipoglicemie, cu excepția cazului în care sunt coordonate corespunzător.

Comentarii: