MOMS SANATATE

Specialiștii răspund: Poți face cancer la sân în timp ce alăptezi?

Este un lucru destul de frecvent ca noile mămici să descopere noduli mamari în timpul lactației, lucru care le poate face pe multe femei să se îngrijoreze în legătură cu cancerul la sân. Află mai multe din acest articol despre nodulii în perioada de alăptare și riscul de cancer mamar, dar și despre ce beneficii are alăptarea.

Femeile care alăptează sunt, de cele mai multe ori, extrem de conștiente de modul în care își simt sânii, așa că vor observa, de regulă, orice modificări de natură fizică la nivelul glandelor mamare. Acestea nu sunt, însă, de cele mai multe ori, motive de îngrijorare.

Poți să faci cancer la sân în timp ce alăptezi natural?

ExperțIi spun că este posibil să dezvolți cancer mamar în timp ce alăptezi la sân, dar această situație este rară, potrivit doc.ro. Femeile care alăptează natural însumează aproximativ 3% dintre cazurile de cancer la sân.

Potrivit National Cancer Institute, unele cercetări sugerează că riscul de cancer mamar este temporar mai mare în anii care urmează după o sarcină și după o naștere. Acest risc crescut ar putea fi rezultatul modificărilor sau dereglărilor hormonale care au loc în timpul lunilor de sarcină.

Chiar și așa, în general, alăptarea reduce riscul de cancer mamar, în special la femeile aflate în perioada premenopauzei. Lunile de sarcină și de alăptare scad numărul de cicluri menstruale pe care o femeie le are de-a lungul vieții. Acest lucru reduce, deci, expunerea femeii la hormonii care ii pot crește riscul de a dezvolta anumite forme de cancer, cum ar fi cel mamar și cel ovarian.

Recomandarea noastră este ca femeile care au orice motive de îngrijorare în legătură cu sănătatea sânilor, fie că alăptează sau nu, să discute cu un medic.

CITEȘTE ȘI: Protejează imunitatea copilului! Ce suplimente alimentare sunt de folos și cum se administrează corect

Cum îngreunează lactația un diagnostic de cancer la sân?

Mai mulți factori pot îngreuna situația femeilor care sunt la lactație, iar astfel, diagnosticul de cancer mamar este mai dificil de stabilit. Acești factori sunt următorii:

Alăptarea la sân poate cauza probleme care sunt foarte similare cu simptomele cancerului mamar.
Este posibil ca medicii să nu se gândească să testeze o femeie pentru cancer mamar, dacă ea descoperă un nodul în timp ce alăptează, pentru că există și alte posibile cauze ale acelui nodul mamar.

Mamografiile și ecografiile mamare riscă să ofere un rezultat fals pozitiv sau un rezultat neconcludent în timpul perioadei de lactație (procesul de formare și de secreție a laptelui prin glandele mamare).

Când ar trebui să mergi la medic dacă simți că ai un nodul mamar?

În majoritatea cazurilor, nodulii mamari în cazul femeilor care alăptează nu sunt canceroși și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, o femeie ar trebui să meargă la medicul ei, în legătură cu apariția unui nodul la sân, dacă:

  • acesta nu dispare
  • continuă să crească
  • apăsarea lui nu îl face să se miște în interiorul țesutului mamar
  • nodulul face ca pielea să se „încrețească”, să aibă adâncituri ori să semene cu o coajă de portocală.

Cum spuneam, ar trebui să mergi la medic pentru un control senologic dacă ai orice motive de îngrijorare în legătură cu sănătatea sânilor tăi, în general.

Poți să alăptezi dacă ai cancer la sân?

În majoritatea cazurilor, medicul va recomanda ca pacienta să stopeze procesul de alăptare, ca urmare a unui diagnostic de cancer mamar.
Multe tratamente pentru cancerul mamar pot să afecteze producția de lapte a unei femei sau pot să influențeze negativ starea bebelușului.

CITEȘTE ȘI: Nodulii la sâni: Cum se simte la atingere unul canceros față de alte tipuri de noduli

Medicul va ajuta pacienta cu cancer mamar să afle ce tip de tratament este cel mai bun pentru ea, mai ales că planul de terapie poate varia de la o femeie la alta. Tratamentele posibile includ:

  • intervenția chirurgicală (pentru a îndepărta un nodul sau o masă canceroasă); amploarea intervenției chirurgicale va determina dacă pacienta poate continua sau nu să alăpteze;
  • chimioterapie, în care se folosesc medicamente puternice pentru a distruge celulele canceroase; femeile care fac chimioterapie vor trebui să oprească alăptarea;
  • radioterapie – unele femei care sunt supuse tratamentului cu radiații ar putea continua să alăpteze, în funcție de tipul de terapie folosit în cazul lor.

Așadar, alăptarea în timpul tratamentului pentru cancer poate fi posibilă, dar este esențial să discuți cu un medic înainte și în timpul procedurilor de tratament, pentru a nu exista efecte negative asupra bebelușului.

Comentarii: