NUTRITIE SANATATE

Specialiștii recomandă: Ce să mănânci înainte și după ce te vaccinezi anti-COVID-19: Diminuează efectele secundare

sfatulparintilor.ro

Vaccinul anti COVID ridică încă numeroase întrebări, unele dintre ele absurde, unele total justificate. Din cauza posibilelor reacţii secundare, unele persoane se întreabă, pe bună dreptate, dacă îşi pot urma ritmul firesc după vaccinare, dacă pot face sport sau dacă pot mânca normal.

Iată ce spun specialiştii referitor la regimul alimentar, înainte şi după vaccinare.

Fiecare persoană reacţionează diferit la acest vaccin, ca şi la celelalte. De aceea, penru unii lucrurile se vor desfăşura fără nicio schimbare a ritmului obişnuit, pentru alţii nu.

Cel mai des întâlnite efecte secundare ale vaccinului pot include durere, roşeaţă şi umflături la locul injectării, febră, dureri de cap, oboseală, greaţă, frisoane şi dureri musculare. Aceste simptome sunt, de fapt, un semn bun că organismul lucrează deja pentru a crea imunitatea şi, de obicei, vor trece în câteva zile.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii avertizează: De ce nu e bine să iei antiinflamatoare înainte de a te vaccina anti-COVID-19?

Sunt câţiva paşi pe care îi poţi face pentru a diminua aceste efecte secundare şi unii dintre ei au legătură cu alimentaţia. Specialiştii ne sfătuiesc să ne odihnim suficient şi să nu exagerăm cu sportul nici în ziua premergătoare vaccinului, nici în ziua vaccinării. Câteva exerciţii uşoare sunt suficiente.

Ce trenduri alimentare sunt nerecomandate

De asemenea, medicii nu recomandă sub nicio formă dietele extreme precum postul intermitent, dieta lichidă pe bază de sucuri de fructe sau legume sau o detoxificare extremă. „Dezvoltarea imunităţii depinde de «citirea» instrucţiunilor din vacin de către organismul nostru, precum şi de sintetizarea globulelor albe din sânge. Dar pentru aceasta este nevoie de proteine adecvate în dietă“, a declarat pentru Huffington Post medicul Ronald Hoffman.

CITEȘTE ȘI: Când te poți testa pentru a afla dacă ai anticorpi, după ce te-ai vaccinat anti-COVID-19

Hidratarea este şi ea foarte importantă post vaccinare, mai ales dacă se instalează febra, care poate duce la deshidratare. Câd vorbim de hidratare ne referim la apă, însă medicii spun că nu se aplică o interdicţie în ceea ce priveşte o cantitate moderată de alcool (1-2 pahare de vin sau bere) pentru persoanele care nu dezvoltă nicio reacţie secundară după vaccin.

Comentarii: