NUTRITIE SANATATE

Specialiștii recomandă: Cum te protejează untura de cancer, spre deosebire de uleiul de floarea soarelui

Foto: Pinterst.com

Untura e mai sănătoasă de folosit la gătit și în special la prăjit, pentru că uleiurile vegetale degajă substanțe toxice care pot cauza cancer, boli de inimă și chiar demență, potrivit unui nou studiu.

Uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate, precum cel de floarea-soarelui și cel de porumb elimină o cantitate mare de aldehide, niște substanțe toxice ”învinovățite” de apariția mai multor boli.

Cu toate că uleiul de măsline e mai sănătos decât alte uleiuri vegetale, tot untul și untura sunt mai sănătoase.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la falsuri! Uleiul care protejează inima și ficatul, dacă este autentic

Untura indcată la prăjit

Descoperirile se bazează pe 20 de ani de cercetări, chiar dacă experții în sănătate ne sfătuiesc să evităm grăsimile saturate și să le folosim pe cele nesaturate.
Profesor ul Martin Grootveld de la Universitatea De Montfort a descoperit că dacă gătești pește cu ulei de porumb sau de floarea-soarelui, sunt eliberate de 200 de ori mai multe aldehide toxice decât limita zilnică admisă.

Prof. Grootveld susține că toate uleiurile vegetale produc aceleași reacții chimice la temperaturi înalte, cele bogate în grăsimi polinesaturate o cantitate mare de substanțe toxice, cele bogate în grăsimi mononesaturate mai puține, iar grăsimile saturate cele mai puține.

CITEȘTE ȘI: Bune sau rele? Uleiurile de susan și de porumb, noua tendință în materie de gătit, unde spun specialiștii că fac minuni

”În primul rând, ar trebui să evităm pe cât posibil prăjelile. Din păcate, multora dintre noi ne plac la nebunie cartofii prăjiți, așa că cel mai bine e să folosim untură sau unt la preparare”, a adăugat profesorul, potrivit doctorulzilei.ro.

Comentarii: