SANATATE

Specialiştii recomandă uleiul de măsline: Previne infarctul şi accidentul vasculaR cerebral

Foto: Pinterest.com

Cercetarile recente arata ca uleiul de masline joaca un rol important in prevenirea infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral (AVC).

Specialistii spun ca in sangele nostru exista o proteina, iar nivelul acesteia creste dupa ce mancam, in special atunci cand consumam alimente precum uleiul de masline, care sunt bogate in grasimi nesaturate (numite si grasimi „bune”). Iar acum, o noua cercetare scoate la iveala ca aceasta proteina joaca un rol important in prevenirea unei cauze majore a infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral.

Proteina de care amintesc oamenii de stiinta se numeste apolipoproteina A4 sau A-IV (ApoA-IV) si exista deja dovezi care sugereaza ca un nivel mai mare in sange al acestei proteine este asociat cu un risc mai scazut de boala cardiovasculara, potrivit doc.ro.

CITESTE SI: Uleiul care ajută la scăderea circumferinţei taliei / STUDIU

Proteina ApoA-IV

Recent, pentru prima data, oamenii de stiinta de la Spitalul St. Michael’s din Toronto, Canada, au aratat ca ApoA-IV impiedica plachetele sangvine (trombocitele) sa se coaguleze si sa formeze cheaguri de sange.

Cercetatorii sugereaza si ca proteina ApoA-IV ar putea functiona pentru a incetini afectiunile inflamatorii, cum ar fi cele care infunda arterele in timp indelungat, fara sa impiedice sau sa stanjeneasca in vreun fel agregarea plachetara (cand trombocitele se aglomereaza si se unesc) care opreste sangerarea.

Cercetatorii si-au publicat rezultatele intr-o lucrare, in jurnalul „Nature Communications”, in toamna lui 2018 si spun ca „Agregarea plachetara poate salva vieti, deoarece acest proces poate opri sangerarea in vasele de sange deteriorate. Dar, de regula, noi nu ne dorim ca plachetele sanguine sa blocheze circulatia sangelui in vase”, dupa cum declara autorul senior al studiului, Heyu Ni, citat de medicalnewstoday.com.

Daca vasul de sange blocat de o aglomerare de trombocite se afla la creier sau in inima, de exemplu, cheagul de sange poate cauza un atac de cord, un atac cerebral sau decesul persoanei.

Ce legatura exista intre aceasta proteina si grasimile nesaturate

Cercetatorii sugereaza ca, prin cresterea nivelului proteinei ApoA-IV in sange, dupa mesele care contin ulei de masline si alte grasimi nesaturate, se reduce „hiperactivitatea si imbinarea plachetelor sangvine”, lucru care, la randul sau, reduce inflamatia si riscul de infarct miocardic si pe cel de accident vascular cerebral.

CITESTE SI: Cum să alegi cel mai bun ulei de măsline. Diferența dintre cel obișnuit și cel extra-virgin

Proteina ApoA-IV blocheaza trombocitele

Pentru a forma un cheag de sange, plachetele sangvine trebuie sa se lipeasca unele de celelalte, iar acest lucru se intampla prin intermediul unei punti facute dintr-o proteina, numita fibrinogen, care leaga trombocitele.

Folosindu-se de mostre de sange de la oameni si de la soareci, Heyu Ni si colegii sai au descoperit ca ApoA-IV poate reduce agregarea plachetara din vasele de sange, prin faptul ca le blocheaza anumiti receptori si, prin urmare, impiedicandu-le sa se lege/sa se ataseze de fibrinogen.

Cercetatorii au mai descoperit si ca apolipoproteinele ApoA-IV pot sa ajute la prevenirea blocajelor din vasele de sange, prin faptul ca le schimba forma, ceea ce usureaza circulatia sangelui. Aceste rezultate explica si de ce faptul ca avem concentratii mai mari de ApoA-IV in sange poate incetini ateroscleroza, spun oamenii de stiinta, deoarece acest proces este, de asemenea, asociat cu functionarea trombocitelor (plachetelor sanguine).

Cum interactioneaza ApoA-IV cu alimentele

Echipa de cercetatori si-a propus sa examineze modul in care apolipoproteinele ApoA-IV interactioneaza cu alimentele. Este un lucru normal ca, dupa o masa, activitatea trombocitelor sa creasca. De asemenea, atunci cand mancam alimente care sunt bogate in grasimi nesaturate (grasimi bune), valorile serice ale apolipoproteinelor ApoA-IV incep sa creasca.

CITESTE SI: Beneficii mai puțin cunoscute ale uleiului de măsline: Tratamente pentru trei afecțiuni

Exista o asociere si cu somnul din timpul noptii

O investigatie mai amanuntita a oamenilor de stiinta a aratat ca exista o asociere si cu somnul. Se pare ca apolipoproteinele ApoA-IV sunt cele mai „ocupate” atunci cand dormim, noaptea, iar nivelul cel mai scazut de activitate al acestora este dimineata.

Asa ca cercetatorii au concluzionat ca suntem protejati de aceasta proteina in timp ce dormim si probabilitatea ce mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular este dupa ce ne trezim, dimineata.

Aceste concluzii sustin ideea ca un consum de alimente bogate in grasimi nesaturate, in combinatie cu un tipar adecvat de somn, reprezinta conditiile ideale pentru a ajuta apolipoproteinele ApoA-IV sa scada riscul de ateroscleroza, accident vascular cerebral si infarct miocardic.

Asa ca acum ai un motiv in plus pentru a consuma ulei de masline si alte surse de grasimi bune de origine vegetala (grasimi mononesaturate sau polinesaturate), pentru a-ti reduce riscul de AVC si atac de cord.

Comentarii: