MOMS NUTRITIE SANATATE

Ştiaţi că îngheţata vă poate feri de stresul acumulat în timpul sarcinii? Ce vă sfătuiesc medicii să faceţi dacă poftiţi la deliciul verii

sursa: suntmamica.ro

„Vara ar fi mai tristă fără înghețată, iar cuvintele lui Hipocrate, părintele medicinei , confirmă încă din Antichitate că înghețata, așa cum exista pe atunci, trezește pofta de viață și creează stare de bine.”

Am pus ghilimelele pentru că aceste cuvinte nu îmi aparţin, eu doar le împărtăşesc cu dumneavoastră. Ceea ce vă voi spune în acest material este doar meritul doctorului meu preferat, Gheorghe Gică, medic primar obstetrică şi ginecologie, care şi-a făcut un obicei din a oferi răspunsuri la întrebările noastre pe pagina lui de Facebook.

Cu siguranţă că cele mai multe dintre dumneavoastră, femeile însărcinate, vreţi să ştiţi ce, cât şi cum aveţi voie, mai ales în aceste zile de caniculă, când oricine trage cu coada ochiului la chioşcul cu îngheţată.

Medicul Gheorghe Gică spune că, spre bucuria viitoarelor mămici, ele pot consuma înghețată. Dar sunt nişte condiţii de îndeplinit. „ Adică mare atenţie la factorii de igienă, cantitatea consumată, istoricul alergiilor și problemele medicale legate de frig, diabet și obezitate.”, ne precizează specialistul.

Citeşte şi: Știi ce conțin, de fapt, BORCĂNAȘELE cu mâncare pentru BEBELUȘI

Îngheţata de casă, preferată celei industriale

Când trebuie mâncată înghețata? Sfaturile medicului sunt următoarele. „După masă, ca desert, dacă sunteți o persoană moderată și echilibrată și vă puteți limita la 1-2 cupe. Sau în loc de mâncare, ca aliment, pentru persoanele excesive care au dificultăți în a respecta porția corectă. Să nu vă fie teamă pentru siluetă, înghețata e cel mai dietetic desert, iar plăcerea se dublează pentru că are și consistență cremoasă!”, precizează cunoscutul medic, care explică şi cum se rezolvă dilema „îngheţată industrală sau făcută în casă?”.

Înghețata se presupune și ar trebui să fie un produs proaspăt cu o durată de maxim 2 – 3 zile și în compoziție are numai alimente proaspete: ca lapte, smântână, fructe proaspete. Acesta este un punct în favoarea înghețatei artizanale față de cea industrială. Înghețata industrială conține din start mai mult aer și mai multă apă, în timp ce înghețata artizanală se prepară din ingrediente naturale și de aceea este și sănătoasă.”, spune Gheorghe Gică.

Cât despre vreme sau oră, expertul nostru ne spune că „îngheţata e delicioasă şi la prânz pe căldură, şi seara, pe răcoare, şi pe soare, şi pe ploaie, la mare sau la munte”. Chiar şi în aşteptaerea programării la ginecolog.

„Dar cea mai bună înghețată este cea de acasă, savurată în timp ce citești o carte sau urmărești filmul preferat. Studii recente au demonstrat faptul că și consumul de înghețată te poate feri de stresul acumulat în timpul sarcinii. În concluzie, puteți mânca liniștite înghețată, doamnelor! Amănuntele le decideți voi”, încheie medicul specialist.

Comentarii: