MOMS

Știi ce conțin, de fapt, BORCĂNAȘELE cu mâncare pentru BEBELUȘI

Foto: Pinterest.com

 

Sare, zahăr şi aditivi linguriţă cu linguriţă, încă din primul an de viaţă. Asta servesc mulţi părinţi copiilor fie în mâncarea gătită acasă, fie în multe dintre borcănaşele cu piureuri care se găsesc gata preparate în magazine. Consumate des, efectele se vor vedea în timp, în sănătatea viitorului adult.

Mierea, zahărul şi sarea ar trebui să se introducă în alimentaţia copilului după ce împlineşte un an. La noi mulţi părinţi şi chiar pediatri nu ţin cont de această recomandare.

CITEȘTE ȘI: Cum scapi de DEPENDENȚA de zahăr în DOAR 3 zile. Meniu personalizat

„Am văzut scheme de diversificare cu menţiuni dacă copilul refuză puteţi să adăugaţi puţin zahăr sau puţină sare în acea mâncare şi o va primi” a declarat Eugenia Dobrescu, specialist în diversificarea alimentaţiei copilului, pentru digi24.ro. Ceea ce este total greșit!

Bebeluşii sunt hrăniţi mai des cu mâncare „de la borcănel” decât cu mâncare proaspătă, gătită în casă

Ceea ce este gresit! Insa părinţii aleg această varianta din comoditate, lipsa de timp, dar şi de informare. Multe borcănaşe nu conţin nimic altceva decât legume, fructe şi cereale. Altele în schimb, mulţi aditivi şi arome. Ingredientele sunt scrise chiar pe eticheta, dar cu litere atât de mici, încât să nu poată fi citite decât cu o lupa.

Foto: Pinterest.com

„Multe au zahăr – nu de multe ori am văzut borcane de mâncare pentru copii în care proteină de origine animală este combinată cu amidonul cu cartoful. Este o combinaţie de baza de nutriţie de care ar trebui să ne ferim”, continuă medicul.

O altă legumă cultivată în Dăbuleni devine celebră

Prima apariție publică a lui Kate Middleton DUPĂ ce a anunțat că este însărcinată

Băutura care-ţi DISTRUGE dantura: O consumi zilnic

Iar gustul mâncării la borcănaş nu se compară cu cel al preparatelor gătite în casă.

„Are un gust absolut oribil şi pentru că are mult lapte praf care face că mâncarea să fie mai dulce decât gustul legumelor separat creează acelaşi stil de dependenţă de acel tip de mâncare.” afirma si Dr. Alina Papadopol, medic pediatru.

Informarea, respectiv citirea cu atenție a informațiilor nutriționale, este esențială!

Sunt şi situaţii în care părinţii nu au de ales, de exemplu atunci când călătoresc. Important este să citească cu atenţie eticheta şi să aleagă produsele care conţin cât mai puţine ingrediente. În caz contrar, pe termen lung, pentru un copil aflat în creştere consumul de sare şi zahăr are efecte negative asupra organismului.

Foto: Pinterest.com

„Zahărul este un drog, creează dependenţă. nu aduce nimic bun corpului. din contra îl consumă din multe puncte de vedere. Duce clar către probleme de sănătate ale copilului şi viitorului adult diabet, probleme de obezitate, cardiovasculare. Cu cât putem feri mai mult în primii ani de viaţă, cu atât este mai bine.” ne sfatuieste specialistul în diversificarea alimentaţiei copilului.

„Funcţionarea aparatului reno urinar şi a celui digestiv să ştiţi că nu este deplin formată la un copil înaintea vârstei de 2-3 ani. Nu facem decât să agresăm această flora intestinală pe de o parte şi să forţăm rinichiul pe de altă parte să metabolizeze, alimente pentru care nu este pregătit.” avertizeaza si Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, medic primar pediatru, şef secţie Nefrologie-Dializă, Spitalul Marie Curie.

Şi asta pentru că rareori părinţii se informează. De cele mai multe ori, meniul copiilor este stabilit după ureche. Adulţii îşi iau informaţiile de la bunici, prieteni, vecini sau de pe internet. În cel mai bun caz, alimentaţia celor mici este diversificată după sfatul medicului pediatru, dar şi aici opiniile sunt diferite. Unii specialişti susţin că fructele să fie introduse primele, în timp ce alţii indică legumele.

Spune-mi ce zodie ești ca să îți spun cât ești de ORGOLIOS

Care este cea mai eficientă metodă de ELIBERARE a stresului din organism

Kate Middleton, criticată dur pentru suma colosală cheltuită pe haine. Cât a ”investit” în trei luni

„De obicei recomand să începem cu legume pentru că nu sunt la fel de dulci. şi bebeluşul de 6 luni e interesat cu siguranţă de un aliment nou. o să încep cu legumele un morcov sau un cartof dulce sunt f potrivite pt gusturile lor le introduc legumele şi la o săpt 2 le introduc şi fructele. Dacă încep invers ei deja au apreciat gustul dulce al fructelor şi vor avea probleme în a mânca şi legume.” sustine medicul pediatru Dr. Alina Papadopol.

Foto: Pinterest.com

Diversificarea începe în jurul vârstei de şase luni. Copilul stă în fund, îşi ţine bine capul, imită mişcarea de masticaţie şi arată interes pentru mâncarea din farfuria adulţilor.

Cele mai IEFTINE alimente pentru scăderea colesterolului

Ai colesterolul ridicat? Iată alimentele minune care te ajută să scapi de probleme

Diversificarea, „dictată” de bebeluş

Dacă în această situaţie informaţiile se contrazic, la două lucruri sunt de acord specialiştii: alimentele să fie introduse pe rând şi mai important, meniul să fie personalizat în funcţie de felul în care se dezvoltă copilului.

”Nu printăm o foaie, o dăm tuturor părinţilor în decurs de o luna şi aşa se face diversificarea la noi în cartier. Mama este pusă în faţă unei liste. Ok, copilul de 7 luni trebuie să manace 100 de ml de mâncare preparată şi copilul nu mănâncă într-o zi şi mama insistă.” sustine specialistul.

Diversificarea, test de răbdare pentru mame

Apetitul acesta e şi un mijloc de protecţie. Te protejezi la un moment dat dacă nu te simţi bine şi nu ai poftă de mâncare nu mănânci. Nu trebuie să venim noi că părinţi cu o linguriţă întinsă şi să încercăm să forţăm copilul să mănânce anumite alimente. Totul se face cu delicateţe pentru că există o disciplină în toate, dar trebuie să ştim cum o facem.” ne recomanda si prof. dr. Bălgrădean.

REGULILE elementare când îți decorezi casa. Le-ai aplicat?

TRUCURI pentru a arăta cu 10 ani MAI TÂNĂR/Ă

La ce pericole te expui dacă porţi mai multe zile o pereche de pantofi

Să nu grăbim lucrurile. Ceea ce recomandă pediatrii să introducem pe rând alimentele şi emoţional este benefic. Aceeaşi mâncare gătită de mai multe ori, aici intervine părintele. Eu mă plictisesc. Nu pot să mănânc în fiecare zi aceleaşi lucruri pentru că în momentul în care devenim adulţi putem alege ce să mâncăm. Pentru copil nu e la fel. Să vadă aceleaşi lucruri în acelaşi fel e o confirnare a faptului că se descurcă mai bine.” conchide Rebeca Neagu, consultant în dezvoltare emoţională.

Diversificarea corectă – paşi mici, efecte mari

Indiferent de vârstă copiilor, medicii recomandă evitarea mezelurilor, a băuturilor carbogazoase şi a alimentelor care conţin zahăr. Specialiştii mai spun că bunele obiceiuri se formează în familie.

„Este o muncă de zi de zi pentru a avea copii crescuţi într-un stil sănătos, cu info despre nutriţie sănătoase. În primii 3 ani de viaţă se pun bazele.” avertizeaza specialistul în diversificarea alimentaţiei copilului Eugenia Dobrescu.

Comentarii: