LIFESTYLE NUTRITIE

Studiu uimitor: Cum te ajută apa să mănânci mai sănătos

Foto: Pinterest.com

Un consum suplimentar de apă plată determină adoptarea unui regim alimentar mai sănătos, sugerează o echipă de cercetători americani de la Universitatea Illinois, relatează passionsante.be.

Cercetătorii au analizat obiceiurile nutriționale a circa 20.000 de adulți, observați aproximativ zece ani. Consumul de apă plată este în medie de patru pahare pe zi, reprezentând o parte din aportul total de apă (la el se adaugă celelalte surse: ceai, cafea, băuturi gazoase, apă din alimente și cea utilizată pentru pregătirea lor).

CITEȘTE ȘI: Studiu științific: De ce gătitul ne face mai fericiți

Potrivit agerpres.ro, când proporția de apă plată în apa totală crește, chiar și puțin, se constată o asociere pozitivă (în mod global, la o populație amplă) în privința scăderii aporturilor calorice totale (mai ales cele implicate de consumul băuturilor gazoase și al dulciurilor), precum și a cantității de grăsimi (saturate), zahăr, sare și colesterol. Acest efect este similar indiferent de statutul socio-economic al oamenilor sau greutatea lor corporală la începutul studiului.

CITEȘTE ȘI: Randamentul la locul de muncă depinde de un gest banal/ STUDIU

Autorii cercetării apreciază că „promovarea unui consum crescut de apă plată ar putea fi utilă în cadrul unei strategii de sănătate publică, destinată reducerii aporturilor calorice și vizării unei alimentații mai sănătoase”. Ei amintesc totuși că un consum excesiv de apă ar putea crea reale probleme la vezică (distensie vezicală), recomandarea fiind de 1-1,5 litri de apă plată pe zi, adică șase-opt pahare. Alte studii au arătat că un pahar de apă băut înainte de masă mai taie din pofta de mâncare.

Comentarii: