REVIEW

SURPRINZĂTOR: De ce are cafeaua efect de laxativ

Surprinzător, explicația n-are treabă cu cofeina.

Dacă îți vine să fugi la baie imediat ce-ți termini cafeaua (sau chiar în timp ce-o bei), află că nu ești singur. Studiul acesta, publicat în jurnalul de gastroenterologie „Gut”, a studiat tranzitul intestinal a 99 de subiecți cu vârste cuprinse între 17 și 27 de ani. 29% dintre ei au recunoscut că WC-ul e prima lor destinație imediat după ce-și beau cafeaua de dimineață.

Se pare că unii băutori de cafea resimt efectul laxativ chiar la câteva minute după ce își termină cana. Cercetătorii presupun că băutura „gâdilă” țesutul epitelial care căptușește stomacul și intestinul subțire, ceea ce grăbește „evacuarea” conținutului. Potrivit noizz.ro, aceiași savanți au observat că producerea gastrinei e accelerată prin consumul de cafea. Gastrina e un hormon secretat de stomac care stimulează secreția de acid clorhidric și motilitatea gastrică. Pe românește, îți face stomacul să se contracte și să se relaxeze, să „pulseze” mai repede ca de obicei. Prin urmare, sistemul digestiv se pune repede pe treabă ca să facă loc pentru mai multe alimente.

CITEȘTE ȘI: Spune-mi ce fel de cafea bei, ca să-ţi spun cine eşti: Ce dezvăluie cafeaua despre personalitatea ta

Concluzie uimitoare a experților: De ce este mai sănătos să NU speli cana de cafea de la birou

Acum ajungem la partea cu adevărat interesantă: efectele astea nu au nicio legătură cu cofeina. Cercetătorii au descoperit că și cafeaua decofeinizată grăbește defecarea în aceeași măsură ca aia „regular”. O dovadă în plus e faptul că băuturi precum Cola sau medicamente ce conțin cofeină NU au efect laxativ.

În fine, pe lângă explicațiile de mai sus trebuie să luăm în calcul și faptul că tubul digestiv e dat pe „Pauză” în timpul somnului. Își reia activitatea odată ce ne trezim, motiv pentru care multă lume merge la baie dimineața. Cum bagi cafea în tine, cum declanșezi reflexul gastro-colic, adică nevoia de a te „descărca”.

Comentarii: