SANATATE

Te doare călcâiul în timp ce mergi? Cele mai comune afecțiuni care se manifestă în acest fel

intercoastalmedical.com

Simțiți o durere copleșitoare la călcâi în timp ce mergeți? Deși prevalența exactă a durerii piciorului este greu de identificat datorită gamei largi de tipuri de durere și intensitate, experții sunt de acord că afectează mai mult de una din 10 persoane din întreaga lume.

O revizuire a cercetării publicată în 2019 în Arthritis Care & Research sugerează că între 13 și 36 la sută din populație are dureri de picior la un moment dat în viață.

Desigur, piciorul constă din mai multe părți – degetele de la picioare, arcada, călcâiul și multe altele.

Majoritatea problemelor legate de durerile de picioare sunt din cauza a trei tipuri de dureri de călcâi, potrivit lui Christopher Kid, chirurg ortoped la picior și la gleznă la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe și medicul echipei de fotbal LA Galaxy Major League.

Cele trei mai frecvente cauze ale durerii de călcâi

Fasciita plantară este primul lucru care îți vine în minte atunci când un pacient menționează durerea de călcâi, spune dr. Kidd, potrivit thehealthy.com.

„Alte lucruri pe care le luăm în considerare: bursita, care este durerea din spatele călcâiului și tendinita”, adaugă el. Aceste trei condiții reprezintă aproximativ 75% din cazurile de durere la călcâi pe care le abordează.

Fasciita plantară

Imaginați-vă o bandă de cauciuc întinsă de la degetele de la picioare până la călcâi. Banda de cauciuc susține structura arcuirii tălpii atunci când mergeți și absoarbe șocul atunci când săriți sau bateți din picioare. Acea bandă de cauciuc este ca fascia plantară – un ligament lung și subțire sub picior, care vă ține călcâiul și degetele de la picioare conectate.

Fasciita plantară apare atunci când ligamentul devine tensionat, inflamat și iritat, potrivit Academiei Americane de Chirurgi Ortopedici (AAOS). S-ar putea să aveți fasciită plantară din cauza utilizării excesive a picioarelor sau chiar din cauza pantofilor necorespunzători.

Bursita

Partea posterioară a osului călcâiului este amortizată de pungi umplute cu lichid numite bursă.

Bursita este umflarea și inflamația unei burse. Bursita s-ar putea simți ca o durere caldă și dureroasă la partea din spate a călcâiului. Pantofii strâmți de obicei înrăutățesc durerea.

Tendinita

Tendinita lui Ahile implică iritarea și inflamația tendonului mare care trece de la mușchiul gambei până la osul călcâiului. La fel ca fasciita plantară, această afecțiune tinde să apară din cauza folosirii excesivea picioarelor, conform AAOS.

Alte posibile cauze ale durerii călcâiului

Cele mai multe dureri de călcâi se datorează celor trei condiții de mai sus. Dar dr. Kidd spune că dacă durerea nu răspunde la tratament după câteva săptămâni, medicul dumneavoastră vă poate examina pentru alte cauze ale durerii la călcâi:

  • fractura de stres
  • pinten de călcâi
  • artrită în articulația gleznei din apropiere

Cum să identificați cauza durerii călcâiului

Dacă nu vă puteți pune greutatea pe călcâi, consultați un medic care vă poate determina cauza durerii. Durerea chinuitoare care te împiedică să mergi ar putea indica o fractură sau o afecțiune mai gravă, spune dr. Kidd.

Dacă încercați să identificați singur problemele la nivelul picioarelor, dr. Kidd spune să fiți atenți la localizarea durerii.

Fasciita plantară provoacă durere pe partea inferioară a călcâiului; bursita provoacă durere către partea din spate a călcâiului; tendinita tinde să provoace durere chiar deasupra călcâiului.

Apoi, dr. Kidd spune să vă gândiți dacă mișcarea vă agravează sau vă calmează simptomele.

Tendinita și durerea de bursită se vor agrava probabil pe parcursul activităților desfășurate, în timp ce fasciita plantară ar putea crește și scădea pe tot parcursul zilei.

„Cu fasciita plantară, veți simți durerea la prima oră dimineața, veți observa că se îmbunătățește după încălzire, apoi veți simți că se agravează după ce ați stat pe picioare pentru o vreme”, spune el.

Cum poți trata acasă durerea călcâiului

Există mai multe moduri de a vă calma durerile de călcâi acasă, potrivit Theresa Marko, terapeut fizic ortoped.

Majoritatea acestor tehnici funcționează pentru fasciita plantară, bursita și tendinita. Dacă orice tratament sau remediu la domiciliu provoacă durere suplimentară, opriți-vă imediat.

Odihnă

Odihna picioarelor poate ajuta la ameliorarea durerii ușoare a călcâiului, mai ales dacă iritarea se datorează folosirii excesive.

Pentru cele mai bune rezultate, scoateți greutatea de pe picioare, răcindu-le, de asemenea, cu un pachet de gheață sau o sticlă de apă înghețată sub picioare.

Marko spune că nu este nevoie să vă ridicați picioarele – simplul fapt de a le oferi o pauză de mers sau de stat în picioare vă va ajuta.

Dacă durerea de călcâi este cauzată de tendinită, Dr. Kidd recomandă imobilizarea zonei cu un aparat moale de la farmacie. El spune, de asemenea, că tendinita se rezolvă rar fără terapie fizică profesională.

Întinderi

Intinderea preferată a lui Marko pentru durerea de călcâi implică ridicarea degetelor de la picioare pe o carte sau o tablă înclinată, apoi aplecându-vă înainte până când simțiți o întindere intensă la nivelul gambei superioare.

„Unii oameni preferă să-și agațe tocurile de marginea unui pas pentru a obține o întindere lentă și prelungită”, spune ea. Dacă aveți de-a face cu dureri de călcâie cauzate de fasciita plantară, încercați aceste întinderi.

Masaj

Dacă masajul piciorului și gambei aduce ușurare, Marko spune să continui cu acest lucru. Durerea din jurul călcâiului „se leagă de mușchiul gambei, care este strâns”, spune ea. Masarea fundului gambei, chiar acolo unde se întâlnește cu călcâiul, vă poate ajuta să eliberați tensiunea și să vă ușurați durerea.

Unii oameni recomandă, de asemenea, acupunctura pentru probleme precum fasciita plantară.

Medicamente antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene includ aspirina, ibuprofenul și naproxenul. Aceste analgezice pot fi eficiente pentru ameliorarea durerii pe termen scurt.

Comentarii: