NUTRITIE SANATATE

Poți mânca prea mult usturoi? Efectele secundare de care poți suferi

youtube.com

Pentru mulți usturoiul este condimentul preferat de gătit datorită gustului și aromei sale înțepătoare. Funcționează deosebit de bine în tocane, sosuri, pizza și diferite feluri de mâncare cu paste.

Acest ingredient puternic este legat de mai multe beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale medicinale. Cu toate acestea, în ciuda versatilității și beneficiilor sale pentru sănătate, unii iubitori de usturoi se întreabă dacă este posibil să exagereze cu usturoiul.

Efectele secundare ale usturoiului

Deși usturoiul este un supliment sănătos la o dietă echilibrată, un consum prea mare poate provoca mai multe efecte secundare.

Risc crescut de sângerare

Unul dintre cele mai grave efecte secundare ale consumului excesiv de usturoi este un risc crescut de sângerare, mai ales dacă luați anticoagulanți de sânge sau urmează să vă operați, recomandă healthline.

Acest lucru se datorează faptului că usturoiul are proprietăți antitrombotice, ceea ce înseamnă că poate împiedica formarea cheagurilor de sânge.

CITEȘTE ȘI: De ce să mănânci usturoi și miere dimineața: Metabolismul este stimulat și scade colesterolul

Deși sângerarea indusă de usturoi este neobișnuită, un raport a detaliat un caz în care o persoană a prezentat sângerări crescute după ce a mâncat în mod regulat 12 grame de usturoi – aproximativ 4 căței – pe zi înainte de operație.

Într-un alt studiu de caz, o persoană a suferit o decolorare excesivă și vânătăi după operație. Cauza posibilă a fost un supliment alimentar pe care îl luase persoana respectivă, care conținea ulei de pește și 10 mg concentrat de usturoi, ambele afectând formarea cheagurilor de sânge.

Astfel, este important să discutați cu un medic înainte de a utiliza suplimente de usturoi. Dacă luați medicamente sau urmează să vă operați, ar trebui să consultați medicul chirurg înainte de a adăuga usturoi în dieta dumneavoastră.

Respiratie de usturoi

Usturoiul conține o varietate de compuși ai sulfului, care sunt adesea creditați cu numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, acești compuși pot provoca o respirație urât mirositoare, mai ales atunci când sunt consumați în cantități mari. Acest lucru este valabil mai ales pentru usturoiul crud, deoarece gătitul scade conținutul acestor compuși benefici ai sulfului.

Totuși, puteți încerca mai multe remedii casnice pentru a scăpa de respirația de usturoi.

Probleme digestive

La fel ca ceapa, prazul și sparanghelul, usturoiul are un conținut ridicat de fructani, un tip de carbohidrați care poate provoca balonare, gaze și dureri de stomac la unii oameni.

De fapt, atunci când cei cu intoleranță la fructan mănâncă un aliment bogat în fructan, acesta nu este complet absorbit în intestinul subțire. În schimb, se deplasează intact în colon și este fermentat în intestin, un proces care poate contribui la probleme digestive.

Arsuri la stomac

Dacă aveți boală de reflux gastroesofagian, vă recomandăm să vă reduceți aportul de usturoi. Refluxul gastroesofagian este o afecțiune comună care apare atunci când acidul stomacului curge înapoi în esofag, provocând simptome cum ar fi arsuri la stomac și greață.

Usturoiul poate scădea tonusul sfincterului esofagian inferior, care reprezintă capacitatea mușchilor de la baza esofagului de a se închide și de a împiedica pătrunderea acidului.

Cu toate acestea, anumite alimente afectează în mod diferit persoanele care suferă de reflux gastroesofagian. Dacă descoperiți că atunci când consumați mai mult usturoi nu aveți parte de astfel de simptome, probabil că nu este necesar să vă limitați aportul de usturoi.

CITEȘTE ȘI: Secretul mâncării cu usturoi: Cum se obține aroma perfectă

Cât de mult usturoi ar trebui să mănânci?

Deși nu există recomandări oficiale cu privire la cât de mult usturoi ar trebui să mănânci, studiile arată că a consuma 1-2 căței (3-6 grame) pe zi poate avea beneficii pentru sănătate.

Dacă observați orice reacție adversă după ce ați consumat mai mult decât această cantitate, luați în considerare reducerea aportului.

Gătitul usturoiului înainte de a-l mânca poate ajuta, de asemenea, la prevenirea efectelor secundare, cum ar fi respirația usturoiului și problemele digestive.

Comentarii: