SANATATE

Te doare șoldul și nu știi de ce? Factorii care afectează nervii din această zonă

northpennymca.org

Articulația șoldului poate să reziste mișcării repetate și în fața uzurii. Această articulație este cea mai mare din corp, iar oasele care o alcătuiesc se potrivesc perfect, într-un mod care permite mișcarea fluidă.

Durerea de șold este o problemă comună, de care se plâng foarte multe persoane și care poate fi cauzată de o paletă largă de probleme. Localizarea precisă a durerii de șold poate să ofere indicii valoroase despre cauza care stă la baza acelei dureri, potrivit doc.ro.

Simptomele durerii de șold

În funcție de boală sau afecțiunea care îți cauzează durerea de șold, este posibil să simți disconfort în anumite zone, cum ar fi:

• în coapsă;
• în interiorul articulației șoldului;
• în zona inghinală (vintre);
• în exteriorul articulației șoldului;
• în zona șezutului (fese).

Cauzele durerii de șold

Deși multe dintre cauzele durerii de șold pot apărea chiar din articulația șoldului, există numeroase structuri care se află în jurul șoldului și care pot fi, la fel de bine, sursa durerii resimțite de pacient.

Un traumatism este, de cele mai multe ori, cauza durerii de șold, însă orice sursă de inflamație poate cauza durere în zona șoldului. Durerea este unul dintre simptomele inflamației, alături de umflături, zona care emană căldură și apariția roșeții. Împreună, acestea sunt semnale și simptome care arată că poate să existe o problemă în zona șoldului.

CITEȘTE ȘI: Diferența dintre durerea de oase de cea de mușchi sau articulații – Când poate fi o urgență medicală

Cauze care afectează osul șoldului

Osul șoldului reprezintă o altă structură care poate fi afectată de multiple cauze ale durerii de șold. Printre acestea se numără osteoporoza, cancerul osos, cât și diferite tipuri de necroze de la nivelul șoldului.

Osteoporoza

Dacă o persoană primește diagnosticul de osteoporoză, asta înseamnă că și-a pierdut o parte din masă osoasă, din densitatea oaselor. Astfel, oasele pacientului devin mai puțin dense, iar asta le face mai predispuse la rupere (fracturi).

„Subțierea” oaselor (osteoporoza) afectează, în principal, vârstnicii, însă boala poate să apară și la alte persoane, de diferite vârste. O fractură a oaselor după o lovitură minoră, cum ar fi o simplă cădere la podea, este cunoscută ca „fractura de fragilitate”. Cele mai întâlnite fracturi de fragilitate (adică acele fracturi asociate cu osteoporoza) apar la nivelul șoldului, încheieturii mâinii și la oasele care alcătuiesc coloana vertebrală (la vertebre).

Cancer osos sau alt tip de cancer

Durerea de șold poate fi cauzată și de alte afecțiuni grave, cum ar fi unele forme de cancer: cancerul în forme avansate (metastaza) care s-a răspândit la oase; cancerul osos; leucemia. Anumite forme de cancer pot să provoace dureri de șold. Tumorile care încep (iau naștere) într-un anumit os sau care se extind până la un os (precum cel al șoldului) pot provoca durere în șoldurile pacientului, cât și în alte oase din corp. Cancerul osos poate să se formeze în orice os din corp, dar cel mai adesea boala afectează oasele lungi care alcătuiesc brațele și picioarele. În cazul leucemiei, simptomele pot varia, iar printre acestea se numără și durerile osoase și sensibilitatea oaselor.

Necroza și osteonecroza la nivelul șoldului

Necroza avasculară (a capului femural), care se mai numește și osteonecroza, poate să fie o cauza a durerii de șold. Această boală se dezvoltă atunci când fluxul de sânge către osul șoldului încetinește, iar țesutul osos moare. Astfel, din cauza unei cantități insuficiente de sânge care trebuie să „irige” oasele, poate să apară osteonecroza la nivelul șoldului. Deși poate afecta alte oase, necroza avasculară (sau aseptică) se produce, cel mai adesea, în șold. Ea poate fi cauzată de o dislocare a șoldului sau de o fractura a șoldului.

Cauze care afectează nervii din zona șoldului

Durerea de șold poate fi cauzată și de anumiți nervi deteriorați sau „ciupiți”. Există o serie de afecțiuni care implică nervii din zona șoldului și care provoacă dureri de șold.

Hernia

Hernia de disc, spun specialiștii, poate fi o cauză a durerii de șold. În unele cazuri, durerea ce provine din alte zone ale corpului, cum ar fi spatele sau anumiți nervi afectați, poate să radieze către zona șoldului, iar astfel apare durerea de șold. O hernie sau un defect al peretelui abdominal poate provoca dureri în partea din fata a șoldului.

O hernie apare atunci când există o ruptură sau o slăbiciune într-o zonă în care mușchii peretelui abdominal se îmbină. Herniile sunt numite în funcție de locul în care apar, iar cele mai întâlnite sunt herniile inghinale. Herniile femurale, care se declanșează dintr-un canal din apropierea articulației șoldului, reprezintă un alt tip de hernie, care poate, la rândul ei, să provoace durere de șold.

Sciatica

Sciatica sau inflamația rădăcinilor de la care pornesc nervii din măduva spinării, poate să apară însoțită de durere de șold și de durere care se simte de-a lungul piciorului. Există mai multe motive pentru care nervul sciatic poate să se inflameze.

Sciatica se referă la durerea care radiază de-a lungul traseului nervului sciatic, care se ramifică de la zona lombară, trece prin șolduri și fese și coboară pe fiecare picior. De obicei, sciatica afectează doar o parte a corpului. Sciatica apare cel mai frecvent atunci când un disc, un ciot osos de pe coloana vertebrală sau îngustarea coloanei vertebrale comprimă o parte a nervului. Acest lucru provoacă inflamație, durere și cel mai adesea o senzație de amorțeală în piciorul afectat.

Inflamația nervilor periferici

Durerea de șold poate să nu își aibă originea în șold, ci se poate datora unor probleme apărute în structurile adiacente, cum ar fi nervii periferici. Specialiștii spun că nervii periferici se pot inflama, provocând durerea de șold.

CITEȘTE ȘI: Durerea de șold care apare noaptea: Ce afecțiuni semnalează

Controlul medical regulat pentru diagnosticarea prematură a afecțiunilor ce pot cauza durerile de șold

Încă din stadii incipiente, este bine să cauți ajutor medical de specialitate sau, chiar dacă nu ai dureri de șold, să mergi regulat la controale medicale, pentru că doar așa medicul îți poate pune un diagnostic corect, din timp, al unor afecțiuni care pot să provoace dureri de șold. Fie că durerea ta de șold se datorează artritei, osteoporozei sau unei activități repetitive, fie că te-ai lovit sau te-ai accidentat în timp ce practicai un sport, discută cu medicul tău. Acesta te poate ajuta și poate diagnostica prematur orice boala care îți afectează funcția șoldului.

Comentarii: