SANATATE

Telefonul mobil îți îmbătrânește pielea, avertizează specialiștii!

Foto: clark.com

Toate dispozitivele noastre (televizor, computer, smartphone) emit o lumină albastră. Știm deja că lumina albastră noaptea afectează ritmul circadian prin distrugerea somnului și a inhibării producției de melatonină.

Tocmai de aceea, nu este o idee bună să ai aceste dispozitive seara, lângă pat dacă vrei să ai un somn odihnitor și recuperator.

Lumina albastra este o componenta naturala a spectrului de lumina. Insa dependenta noastra de tehnologie ne inunda organismul cu lumina albastra care da peste cap nu doar ciclul de somn.

Lumina albastra si pielea

Unii medici sunt convinsi ca lumina emisa de dispozitivelor moderne poate contribui la accelerarea imbatranirii, ca de exemplu aparitia prematura a ridurilor, cresterea pigmentarii si inflamarea generala a pielii, scrie  site-ul clark.com.

CITEȘTE ȘI: NU îmbătrânesc și NU se îngrașă! DIETA ținută de japoneze a fost dezvăluită

Cercetarile pe acest subiect sunt, deocamdata putine, si s-a observat ca pe termen scurt excesul de lumina albastra schimba subtil modul in care se comporta pielea, totusi acest lucru nu poate fi legat direct cu accelerarea imbatranirii. Insa in viata reala oamenii petrec mult timp in fata ecranelor iar lipsa studiilor asupra efectelor expunerii in exces a pielii la lumina albastra nu ne este de ajutor.

Foto: medium.com

Sa fie insa clar lumina albastra nu este la fel de periculoasa precum razele ultraviolete. Totusi, lumina albastra penetreaza mai adanc pielea decat razele ultraviolete.

CITEȘTE ȘI: Dieta Anei Aslan, femeia care a învins bătrânețea

In profunzimea tesuturilor, lumina albastra faciliteaza productia de radicali liberi care distrug colagenul si elastina (de aici aparitia ridurilor), cresc inflamatia, oxidarea si hiperpigmentarea. Lumina albastra afecteaza negativ si mitocondrii, ceea ce inseamna ca accelereaza la nivel celular imbatranirea pielii.

Cum poti proteja pielea de lumina albastra?

Cum poti lupta impotriva radicalilor liberii? Simplu! În trei pași:

1. Cu antioxidanti. Asigura-te ca ai o dieta bogata in antioxidanti.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune condimente anti-îmbătrânire

2. In plus, poti folosi creme cu antioxidanti pentru a hrani si proteja pielea. Cauta produsele bogate in luteina si betacaroten.

3. Apoi, seteaza dispozitivele astfel incat sa reduca intensitatea luminii albastre.

Comentarii: