REVIEW

Testul care te ajută să îți dai seama dacă vinul pe care îl bei e de calitate: Ingredientul folosit se găsește în orice gospodărie

Foto: vineveragiveaway.com

Vinul, la fel ca multe alte produse, poate fi falsificat. Există o metodă simplă prin care îți poți da seama dacă ai o băutură de calitate. Tot ce trebuie să faci este să adaugi bicarbonat de sodiu în vin.

Credeai că vinul este obținut numai din struguri, care sunt storși, iar apoi mustul obținut este lăsat la fermentat? Adevărul este că vinul îmbuteliat, pe care îl cumperi din magazin, poate conține multe alte subtanțe și aditivi care au rolul de a-i îmbunătăți aroma, calitatea și durata de viață.

De exemplu, cei mai mulți producători adaugă sulfiți, substanțe care au rolul de a limpezi vinul și de a-i prelungi durata de viață. De asemenea, în cazul unei producții de struguri de calitate proastă, vinul obținut poate fi prea acru sau chiar prea dulce. În acest caz sunt adăugați aditivi care reglează aciditatea.

Pentru a afla dacă vinul pe care l-ai cumpărat este sau nu natural, poți face un test foarte simplu.

CITEȘTE ȘI: Cum să crești savoarea mâncării cu ajutorul unui pahar de vin roșu

De ce să adaugi bicarbonat de sodiu în vin?

Culoarea vinului roșu este dată de un pigment din coaja boabelor de struguri. Este vorba despre pigmenți naturali, numiți antocianine.
Aceștia au un rol benefic asupra sănătății datorită faptului că au un efect antioxidant în organism. Sunt acei pigmenți care se găsesc în numeroase fructe și legume colorate, precum afine, prune, cireșe, varză roșie, sfeclă roșie. Antocianinele sunt folosite în chimie pe post de indicatori pentru acizi și baze. Culoarea antocianinelor depinde de pH-ul substanței cu care intră în contact.

Aciditatea transformă antocianinele în roșu, iar alcalinitatea le transformă în albastru. Pentru că vinul are deja aciditate (acel gust acrișor specific), antocianinele din vin sunt roșii. Dar când expui aceste antocianine la factori alcalini, vor începe să devină albastre, potrivit winespectator.com.

Bicarbonatul de sodiu este foarte alcalin, deci poate fi folosit pentru a testa calitatea vinului.

Test: adaugă bicarbonat de sodiu în vin

Pentru a afla dacă vinul pe care vrei să-l bei este de calitate, toarnă puțin vin într-un pahar și adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu. Dacă băutura devine de culoare verde-albastru, înseamnă că vinul este natural. Dacă se deschide la culoare sau rămâne la fel, înseamnă că vinul din pahar nu este de calitate și a fost obținut folosind aditivi și coloranți. Substanțele sintetice folosite pentru a colora artificial un vin de proastă calitate nu reacționează precum antocianinele din coaja strugurilor, astfel că își păstrează culoarea sau capătă o nuanță mai deschisă, dar nu devin albastre.

CITEȘTE ȘI: Descoperire uimitoare despre vinul roşu: În ce cantităţi reduce riscul de răceli cu 44%

Bicarbonat de sodiu în vin pentru scăderea acidității

Producătorii de vin adaugă uneori bicarbonat de potasiu pentru a corecta aciditatea vinului. Dacă un vin este prea acru sau înțepător, această substanță este adaugată pentru a reduce aciditatea. Persoanele care își fac singure vinul, din cultura proprie de struguri, se pot confrunta cu aceeași problemă: vinul poate fi prea acru.

Pentru a reduce aciditatea vinului pe care l-ai făcut singur, poți adaugă puțin bicarbonat de sodiu, potrivit thehomebrewforum.co.uk. Pune o linguriță de bicarbonat de sodiu la patru litri de vin. Amestecă bine și lasă bicarbonatul să se dizolve.

Va neutraliza aciditatea și va face ca vinul să aibă un gust mai bun. Nu adăuga mai mult de o linguriță de bicarbonat de sodiu la patru litri de vin pentru că vinul poate căpăta un gust ușor sărat.

Comentarii: