SANATATE

Totul despre gripa de tip A. Cum se manifestă și ce complicații pot apărea

Foto: Dan Higgins, CDC

În fiecare an, dar în acest an cu atât mai mult, sezonul rece face victime din cauza afecțiunilor respiratorii contagioase. Pentru că numărul deceselor înregistrate până acum este alarmant, autoritățile susținând că suntem în pragul unei epidemii virale, reiese clar faptul că virusurile gripale pot fi extrem de periculoase. De aceea trebuie să știm cum se manifestă gripa tip A și ce complicații pot apărea.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE! Ce trebuie să RESPECTAȚI cu strictețe când luați medicamente

Cum se manifestă gripa tip A

Deși la prima vedere răceala și gripa au aceleași simptome, precum nas înfundat, strănut și durere în gât, acestea evoluează diferit. Gripa debutează brusc și este mult mai agresivă decât o banală răceală, cu o durată de manifestare mult mai mare, ceea ce poate dăuna sistemului imunitar, forțat să lupte mai mult.

Semnele și simptomele comune ale gripei includ:

Ce complicații are gripa

Pentru persoanele tinere și sănătoase, gripa sezonieră nu este gravă și dispare într-o săptămână sau două fără efecte de durată.

CITEȘTE ȘI: Știi care sunt CELE MAI PERICULOASE medicamente pentru corpul uman?

Cei mai predispuși la complicații sunt copiii mai mici de 5 ani și mai ales cei de sub 2 ani, adulții cu vârstă de peste 65 de ani, femeile gravide sau cele care abia au născut, persoanele cu un sistem imunitar scăzut, adulții care suferă de boli cronice, obezii.

Ce complicații ale gripei pot apărea:

  • Pneumonia este cea mai gravă complicație. Pentru persoanele vârstnice și cele cu o boală cronică, pneumonia poate fi mortală.
  • Bronşită
  • Criză astmatică
  • Probleme cu inima
  • Infecții ale urechii

Epidemia de gripă – cum te protejezi

Așa cum vedem, gripa se dovedește a fi extrem de periculoasă și medicii spun că singura armă eficientă în lupta cu virușii este vaccinarea. Aceasta se poate face după vârsta de 6 luni.

CITEȘTE ȘI: Cele mai PERICULOASE diete de slăbire. Îți pun viața în pericol, avertizează specialiștii

Vaccinul antigripal ne protejează împotriva celor trei sau patru tipuri de virusuri gripale ce se așteaptă a fi cele mai frecvente în timpul sezonului de gripă.

Acesta este disponibil sub formă de injecție și sub formă de spray nazal, dar atenție, aceste este contraindicat femeilor gravide, copiilor cu vârsta cuprinse între 2 și 4 ani cu astm sau persoanelor care au un sistem imunitar slăbit.

Cele mai multe tipuri de vaccinuri împotriva gripei conțin o cantitate mică de proteine ​​din ouă, de aceea, persoanele care au alergie trebuie să solicite de supraveghere medicală.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul pe care nu trebuie să-l ignori: De ce nu este bine să porţi verigheta pe degetul mijlociu!

Pe lângă vaccinare, este important să luăm în considerare și modurile de prevenire ale gripei, cum ar fi să ne spălăm pe mâini, să dormim suficient sau să facem sport.

Comentarii: