SANATATE

ATENȚIE! Ce trebuie să RESPECTAȚI cu strictețe când luați medicamente

Foto: Pinterest.com

Se întâmplă des ca medicul, după ce ne prescrie o reţetă, să ne informeze şi despre cum şi când trebuie să luăm medicamentele.

Numai că, acordând atenţie mai mult medicamentului, din dorinţa de a ajunge cât mai repede la efectele „promise“ de acesta, uităm de celelalte recomandări, iar prin asta fie îi influenţăm eficiența, fie riscăm reacţii adverse de tot felul.

Administrarea medicamentelor se face în anumite momente, la intervale fixe, într-un anumit fel, doar în funcție de recomandările făcute de medic sau cele indicate în prospect.

De ce medicamentele NU ACŢIONEAZĂ la fel, la femei și la bărbaţi

Este laptele un PERICOL pentru sănătate? Iată răspunsul

Boala cu transmitere sexuală care se poate manifesta DUPĂ 3 ani! La ce trebuie să fi atent/ă!

Înainte şi după masă

Anumite alimente interacţionează cu medicamentele, favorizându-le, scăzându-le sau inhibându-le acţiunea, implicit efectul. Respectarea intervalului de timp faţă de orele de masă este importantă şi necesară, întrucât alimentele modifică motilitatea stomacului şi intestinului (de obicei, o scad) şi pot reţine pe suprafaţa lor o parte din medicament sau să formeze împreună cu el combinaţii ce nu se mai dizolvă (chelarea tetraciclinei de către calciul alimentar, de exemplu). Prin aceasta, se modifică şi absorbţia digestivă şi, drept urmare, efectul terapeutic, scrie healthline.com.

Foto: Pinterest.com

Înainte de masă. Înseamnă că urmează să fie luate cu 15-20 de minute înainte de aceasta.

În timpul mesei sau imediat după aceasta. Indicaţia este recomandată când se urmăreşte ca alimentele, prin funcţia lor de tampon, să diminueze efectele iritante gastrice ale medicamentului.

După masă. Între luatul mesei şi administrarea medicamentului trebuie să treacă vreo 15-20 de minute.

Intervalul dintre administrări

Simultan cu respectarea momentului în care se administrează medicamentul, trebuie respectat intervalul dintre administrări. Scurtarea lui duce la mărirea cantităţii de medicament administrate şi, drept urmare, la creşterea riscului reacţiilor adverse şi al toxicităţii, iar mărirea intervalului dintre administrări diminuează eficiența lui.

DE CE medicamentele placebo funcţionează chiar dacă pacientul ȘTIE că i se administrează placebo

Bea ZILNIC un pahar cu suc de roşii! Află cum le poți CONSERVA pentru a-și păstra toate proprietățile

Kate Middleton, schimbare de look / FOTO

Amănunte importante

„Se ţine sub limbă.“ Medicamentul indicat a fi administrat astfel urmează a fi menţinut astfel până la completa dizolvare, fără a înghiţi nici măcar resturi infime din el.

„Pe stomacul gol“ Adică de dimineaţă, cu 40-60 de minute înaintea micului dejun. Ulterior, între ultima înghiţitură şi următoarea administrare trebuie să treacă cel puţin patru ore. O asemenea adiministrare permite reducerea la minimum a interacţiunii componentelor medicamentului cu alimentele. N-are nici un rost să înghiţi cu puţin timp înainte de a lua masa, în timpul acesteia sau chiar şi la un timp oarecare după ce ai mâncat substanţe care irită mucoasa stomacului.

„De trei ori pe zi“ Nu înseamnă că medicamentul urmează a fi adiministrat neapărat la micul dejun, prânz şi cină. Pur şi simplu, pentru menţinerea concentraţiei acestuia, el trebuie luat la un interval de opt ore, mai ales când este vorba de antibiotice şi preparate pe bază de hormoni.

„Dizolvat într-un pahar cu apă“. Aşa se iau doar medicamentele care se recomandă a fi astfel administrate.

”Nu se mestecă”. Nici tabletele, nici capsulele şi nici drajeurile acoperite cu un înveliş; altfel, se anulează rolul acestuia, acela de protejare a substanţelor active din componenţa lor de factorii agresivi ai tractului gastrointestinal.

Cum să SCAPI de pofta de „junk-food”

Știi care sunt CELE MAI PERICULOASE medicamente pentru corpul uman?

Studiul care te va uimi: Cum îţi poţi prelungi viaţa cu ajutorul alimentaţiei

Preparatele pe bază de fermenţi, destinate îmbunătăţirii digestiei, se iau în timpul mesei. Înainte de înghiţire, la fel ca alimentele, de altfel, urmând a fi bine mestecate.

De asemenea, nu este indicat să se ia medicamentele cu ceai fierbinte!

Foto: Pinterest.com

Dacă iei mai mult de un tip de medicament, acordă atenţie ingredientelor active ale fiecărui preparat medicamentos, întrucât sub denumiri diferite se poate ascunde una şi aceeaşi substanţă activă.

Şi medicamente, şi plante medicinale

Dacă ai hotărât ca, pe lângă medicamentele obişnuite, cele prescrise de medic, să bei şi ceaiuri din plante, ar fi mai bine să le iei separat, la un interval de timp cât mai mare, de cel puţin trei ore. Anumite plante, cu efect terapeutic prin substanţele active pe care le conţin, sunt incompatibile cu unele medicamente. Luându-le împreună, în cel mai bun caz, anulezi efectul medicamentului.

Cum îți dai seama dacă produsele lactate din magazin conțin ULEI DE PALMIER

Știi CE reprezinta aceste CIFRE pentru organismul tău?

Care sunt tipurile de bărbați de care FUG toate femeile

Medicamentele şi canicula

Inexplicabile dureri intense de cap, accelerarea bătăilor inimii, ba chiar stări de leşin. Atenţie sporită, s-ar puta să fie din cauza administrării unor medicamente, acestea fiind principalele efecte adverse manifestate pe caniculă!

Foto: Pinterest.com

Iată care sunt acestea:

Antihipertensive şi vasodilatatoare

Sunt primele cărora trebuie să li se acorde atenţie sporită pe caniculă, întrucât în asociere cu căldura excesivă îşi sporesc efectele. Aşa se face că un hipertensiv care ia vasodilatotoare ajunge să facă crize de hipotensiune.

REACȚIILE pe care le au medicamentele dacă sunt luate cu apă minerală, suc sau alte lichide

Vitamine pe stomacul gol? CUM trebuie să luăm vitaminele și suplimentele alimentare

Adevărul despre apa DETOX și alte ape cu VITAMINE

Diuretice

Cum pe caniculă se transpiră mult, eliminându-se astfel apa şi sarea din organism, diureticele, care fac acelaşi lucru, pot duce la stări de leşin şi senzaţia de sfârşeală. Soluţia? Hidratare corespunzătoare, cât mai multe mere şi pepene, bogate în apă, vitamine şi minerale.

Tratamente cu hormoni tiroidieni

Suferinzii de hipertiroidie sau hipotiroidie pot avea un tratament special vara, reducerea dozelor de medicamente cu hormoni tiroidieni sau chiar întreruperea tratamentului. Doar la sugestia medicului, fireşte!

Comentarii: