NUTRITIE

Tratament natural pentru mahmureală – Cum gătești cea mai gustoasă ciorbă de burtă

pizzacolosseum.ro

Ciorba de burtă, preparat delicios, poate fi gătit şi în casă. Iese gustoasă şi reprezintă un tratament natural pentru mahmureala de după sărbători. Reţeta mâncării gustoase o regăsim în cartea regratatului jurnalist Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

  • 1 kg burtă de vacă sau viţel
  • 1 căpăţână mare usturoi
  • 2 gălbenuşuri
  • leuştean, sare, piper
  • 2 kg ciocănele şi picioare de vacă
  • 200 ml oţet
  • 200 ml smântână
  • 500 g zarzavat supă – 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci

CITEȘTE ȘI: Interzis pofticioșilor! Cum se gătește ciorba de fasole în pâine

Seara:

Se pun 5 litri de apă la fiert cu ciocănelele şi picioarele sparte, se spumează. Se spală burta, se taie în bucăţi potrivite, se aruncă grăsimea, se curăţă de pieliţa „zbârcită“, se freacă cu mălai şi cu oţet. Se lasă până dimineaţa în apă rece cu o linguriţă de bicarbonat, să-i scoată acidul din musculatură.

După trei ore de fiert se scot oasele şi ciocănelele din oală şi se dezosează, tăind zgârciurile.

Dimineaţa:

Se pune burta la fiert în apa în care au fiert oasele, completată la 5 litri. Se rad morcovii, păstârnacul, se toacă ceapa din cuţit. După trei ore se trage oala de pe foc, se scoate burta şi se taie tăieţei de aprox. 1 cm lăţime – 3 cm lungime (sau cum vreţi). Se pune iar totul la fiert – burta, zgârciurile de la ciocănele, oţetul şi zarzavatul – încă vreo oră.

CITEȘTE ȘI: Simplu şi delicios: Cum să prepari acasă cea mai bună ciorbă rădăuțeană/ REŢETĂ

Ciorba trebuie să fie cât gros atâta zeamă, deci să scadă vreo 3 litri din cei 5 iniţiali; ce scade sub, se adaugă.

Se pisează usturoiul, se freacă cu 1 lingură sare (cu vârf), gălbenuşuri, smântână şi puţină zeamă răcită din ciorbă. Se drege ciorba cu usturoi şi restul, se piperează după gust, se presară leuştean.

Se oferă fierbinte, cu ardei iute, dar să fie la-ndemână şi o „olivieră“ cu mujdei, oţet, smântână, că fiecare are gustul lui.

Comentarii: