NUTRITIE SANATATE

Trucurile nutriționiștilor: Condimentele care ajută digestia și accelerează metabolismul în perioada sărbătorilor

ziarullumina.ro

De Sărbători, masa românilor conţine, în special, grăsimi provenite din tobă, caltaboş, slănină sau sarmale. Pentru că preparatele de Sărbători nu sunt în spiritul tradiţiei dacă de aici lipsesc renumitele preparate de porc, bucuraţi-vă de ele, dar nu exageraţi. Dacă vă înfruptaţi din delicatese cu moderaţie pe parcursul întregii zile, puteţi evita dezechilibrele alimentare.

Cei care au ţinut post trebuie să fie atenţi la cât mănâncă pentru că riscă pancreatite sau boli diareice. Obezii, cei cu boli cardiovasculare, gută şi hipertensivii ar trebui să fie cei mai atenţi la alimentaţie în această perioadă.

„Bolnavii de gută nu au voie să mănânce carne roşie”, avertizează nutriţionistul Cristina Alexandrescu.

Aperitive la micul dejun

Specialiştii în alimentaţie susţin că la micul dejun e bine să mâncaţi doar un aperitiv, la prânz ciorbă şi sarmale, iar la cină o friptură. Pentru prima masă a zilei puteţi apela la aperitivele tradiţionale de porc, la salata de boeuf, la tobă. Aceasta dacă e făcută preponderent din limbă, ficat şi carne macră nu e foarte grasă, iar gelatina nu are calorii.

„Gelatina din tobă e obţinută prin fierbere, e o bună sursă de proteine, nu îngraşă şi nu se digeră foarte greu”, explică nutriţionisul Corina Zugravu, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Ai toate motivele să iubești ardeiul iute: Cum ajută articulaţiile, inima şi sistemul digestiv

Pentru a evita grăsimile din salata de boeuf, puteţi adăuga maioneză vegetală. La prânz, puteţi mânca ciorbă şi sarmale. Ciorba este bine să fie un pic acrişoară, cu carne şi multe legume. Evitaţi să-i puneţi rântaş.

Ardeiul iute arde caloriile

Pentru a creşte metabolismul puteţi mânca ardei iute. „Organismul arde mai mult caloriile datorită ardeiului iute”, explică nutriţionistul Mihaela Bilic.

Sarmalele pot fi făcute din carne de porc amestecată cu carne de vită. Pentru cină rezervaţi-vă friptura cu murături, care conţin vitamina C şi ajută organismul să fie imun la viruşi.

Din cauza conţinutului mare de sare, bolnavii de ulcer şi hipertensiune arterială pot înlocui murăturile cu legume. Dacă vreţi să scădeţi cantitatea de glucide, în loc de prăjituri şi cozonaci puteţi mânca salată de fructe.

Mărarul şi ghimbirul vă pot „drege” stomacul

Pentru a evita problemele de digestie este bine să nu înfulecaţi şi să mestecaţi bine mâncarea.

Pentru problemele de digestie, sunt recomandate suplimentele cu ghimbir şi acidofilus pudră. Ghimbirul este antiflatulent, stimulează secreţia biliară şi pancreatică. Pudra cu acidofilus susţine şi reface flora de la nivelul stomacului.

CITEȘTE ȘI: Bacteria care afectează doi din trei oameni și provoacă probleme digestive. Remedii naturiste

Mai puteţi folosi cărbune vegetal, suplimente cu fenicul, cu muşeţel ori cu mărar. Cărbunele vegetal are efect antibalonare, suplimentele cu fenicul inhibă procesul fermentaţiei, iar muşeţelul este un foarte bun antiinflamator.

Mărarul este şi el folosit din timpuri vechi pentru aparatul digestiv. O plimbare lungă topeşte şi ea caloriile.

Comentarii: