NUTRITIE SANATATE

Uită de mitul pierderii în greutate prin renunțarea la cină! Poate cauza probleme grave și un efect invers

Atunci când o persoană nu poate intra în hainele cu care este obișnuită, primul său gând este să înceapă un fel de dietă, să elimine carbohidrații de la cină sau să meargă chiar mai departe: să renunțe complet la cină.

Este aceasta o idee bună? Răspunsul îl dă Dr. Lidjia Katoni Neves.

Oare săritul peste cină chiar te face să slăbești?

Acest lucru este prea relativ. În loc să vă privați de ultima masă a zilei, este mai bine să începeți cina mai devreme. Un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism în 2020 a arătat o legătură între ora cinei și pierderea de grăsime – cei care iau cina mai devreme au avut tendința de a pierde mai multă greutate.

Persoanele care mănâncă cu puțin timp înainte de culcare – adică noaptea, când este mai puțină lumină – sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2 și rezistență la insulină, potrivit studiului; două boli comune în sindromul metabolic și care sunt direct legate de creșterea în greutate și de grăsimea corporală.

CITEȘTE ȘI: Mâncarea preferată a Prințului William: Cu ce îl răsfață Kate la masa de seară

Dacă o persoană se culcă, de exemplu, la ora 22:00, este bine să ia cina înainte de ora 20:30, pentru a avea timp pentru digestie și pentru a nu-i perturba somnul.

Cele mai bune alimente: ce să mănânci la cină?

Persoanele care nu se pot lipsi de mâncare seara pot alege o sursă de proteine slabe, cum ar fi fileurile de pui sau de pește, și o salată cu verdețuri. O altă opțiune este o gustare și un suc de struguri – o masă echilibrată care favorizează sațietatea.

Regula de aur este doar atât: mâncați alimente ușoare, dar sățioase, astfel încât să nu fiți nevoiți să mâncați cu puțin înainte de culcare, ceea ce poate perturba somnul și procesul de slăbire.

Nutriționistul oferă produse potrivite pentru cină:

  • fripturi din carne roșie slabă sau din carne albă de pui (pește) și salată cu verdețuri;
  • sandvișuri naturale cu umplutură din carne albă de pui măcinată și legume;
  • supe de legume, eventual cu carne slabă tocată;
  • o cantitate limitată de carbohidrați (desert).

La cină, combinați sursele de carbohidrați cu surse de proteine și celuloză – acest lucru reduce rata de absorbție a carbohidraților de către organism și evită vârfurile nedorite ale glicemiei care provoacă foamea.

Postul intermitent: o opțiune bună?

Postul intermitent este o strategie de pierdere în greutate în care ideea este de a nu mânca alimente mai mult de opt ore. Așadar, a rămâne fără cină poate face parte din acest truc: pe măsură ce organismul își epuizează energia de la mese, se autoreglează și ajunge să ardă mai multe grăsimi pentru a se menține în funcțiune.

Deși sună promițător, postul intermitent nu este bun pentru toată lumea. Dacă o persoană are o cheltuială energetică mai mare și este înfometată, este probabil să existe un beneficiu. Pe de altă parte, organismul multor persoane reacționează exact în mod opus: începe să economisească grăsime. Metabolismul este un lucru foarte individual. Prin urmare, renunțarea arbitrară la cină este o greșeală – preferați întotdeauna să ascultați opinia unui nutriționist!

CITEȘTE ȘI: Ora la care servești masa de seara contează: Are legătură cu riscul de a face AVC

Săritul peste cină te face să slăbești?

Răspunsul este într-adevăr prea relativ. Depinde. Unii oameni vor simți nevoia să mănânce cina, chiar dacă este o masă de tip gustare. Alții reușesc să sară peste cină. Nevoile biologice ale individului ar trebui întotdeauna analizate atunci când se recomandă dacă să mănânci sau nu cina.

Cel mai bun și cel mai util lucru atunci când vă decideți să începeți o dietă este să căutați întotdeauna un profesionist care să vă comande analize și să întocmească un meniu specific adaptat special pentru dumneavoastră.

Comentarii: