MOMS SANATATE

Un alt sirop de tuse pentru copii, RETRAS de la vânzare în România

Încă un medicament împotriva tusei a fost retras de la vânzare din România. Este vorba de Epistat, sirop şi comprimate.

Substanţă activă este – fenspirida – aceeaşi ca în cazul Eurespal, medicament fabricat de un producător francez şi retras deja de marţi de la vânzare.

CITEŞTE ŞI: Medicamentele care au mai multe EFECTE SECUNDARE decât beneficii. Vezi LISTA NEAGRĂ a acestora

Epistat este folosit pentru tratarea tusei şi expectoraţiei atât la adulţi cât şi la copiii de peste 2 ani. Mai multe studii au arătat că fenspirida, substanţa activă, poate provoca tulburări ale ritmului cardiac.

În urmă cu trei zile, Agenţia naţională pentru medicamente din Franţa, în colaborare cu producătorul, a decis să suspende autorizaţia de punere pe piaţă a Pneumorel, vândut în România sub numele de Eurespal.

CITEŞTE ŞI: RISCUL MAJOR la care te expui dacă pisezi sau rupi MEDICAMENTELE pentru a le înghiți mai ușor

Hotărârea a venit după ce noi studii, făcute în ultimul an, au arătat că substanţa activă, fenspiridă, poate provoca aritmii cardiace.

În Franţa, producătorul a retras medicamentul în toate formele sale, pastile şi sirop, din farmacii şi depozite. De asemenea, a cerut medicilor să nu-l mai prescrie. În plus, cei care fac tratament cu Pneumorel trebuie să înceteze imediat şi să ducă flacoanele sau cutiile rămase la distrugere.

CITEŞTE ŞI: CUM îţi poţi scăpa copilul de febră, în câteva minute, FĂRĂ niciun MEDICAMENT!

Autorităţile franceze le-au informat pe cele europene, care vor investiga situaţia ca să formuleze un răspuns unitar pentru întregul continent.

Comentarii: