REVIEW SANATATE

Un neurolog american dezvăluie paşii obigatorii pentru un somn de calitate

citynews.ro

Consecințele pe care le are privarea de somn asupra sănătății sunt mereu în atenția specialiștilor, deoarece se schimbă permanent odată cu dezvoltarea societății.

Din perspectivă clinică, somnul este definit ca fiind un comportament reversibil, în care senzorii nu mai răspund la mediul înconjurător. Dorința de a dormi este legată de acumularea chimicalelor în creier și de ritmul circadian, care leagă organismul de alternanța luminii cu întunericul. Somnul de calitate a refăcut întodeauna rezerva de energie a organismului, dar cercetătorii au învățat mai multe despre el în ultimii 100 de ani, iar accesul la lumina artificială a reprezentat un punct de cotitură, potrivit feminis.ro.

Conform ultimelor cercetări din domeniu, se pare că oamenii dorm din ce în ce mai puțin și mai prost, ceea ce înseamnă că stilul de viață s-a deteriorat. În orice caz, copiii mici au nevoie de 11-14 ore de somn pentru a se simți bine, dar în timpul adolescenței scade nevoia de somn, iar un adult obișnuit are nevoie de șapte până la nouă ore de odihnă, pe când la bătrânețe, oamenii se mulțumesc și cu șapte-opt ore. Cu toate acestea, studiile arată că 35-40% din populația adultă doarme mai puțin de 8 ore în weekend. Pe de altă parte, dacă cineva mănâncă prea multe calorii sau prea puține, acestea influențează cantitatea și calitatea somnului, care își pune amprenta asupra organismului atât din punct de vedere fizic cât și psihic, deoarece duce la insomnii și depresii.

CITEȘTE ȘI: Legătura dintre wi-fi şi insomnie. Cum să eviţi radiațiile electromagnetice

Privarea de somn dăunează creierului prin schimbarea stării de dispoziție și înrăutățirea depresiei, a durerilor, a capacității de concentrare, organizare și prin crearea unui dezechilibru hormonal ce duce la îngrășare și disfuncții imunitare. Lipsa somnului poate fi chiar mortală, ea fiind asociată cu mai multe accidente auto fatale și consum de alcool exagerat. În plus, cei care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte prezintă un risc crescut de infarct.

Ce recomandă un neurolog celebru pentru obținerea unui somn de calitate

1. În primul rând, fă din somn o prioritate și asigură-te că ai suficiente ore de odihnă. Acest lucru poate fi realizat dacă ai parte de activități relaxante în ultima oră dinainte de culcare.

2. Păstrează-ți dormitorul ca spațiu de dormit și lasă electronicele în altă parte.

3. Fă-ți un program strict de somn, mai ales stabilindu-ți ora de trezire, și respectă acest program și în weekend.

4. Absoarbe pentru cel puțin 15-30 de minute lumina solară, imediat după ce te-ai trezit.

5. Du-te mereu la culcare somnoroasă, chiar dacă acest lucru înseamnă să amâni un pic ora de culcare.

6. Dacă este nevoie, scurtează-ți cu jumătate de oră timpul petrecut în pat.

CITEȘTE ȘI: Cinci lucruri uimitoare care se întâmplă în creier când dormim. Cum ne ajută somnul la luarea deciziilor

7. Fii activă.

8. Consumă alcool și cafea cu moderație.

9. Apelează la ajutor profesionist dacă ai mereu probleme cu somnul.

Dacă nici unul dintre aceste sfaturi nu funcționează, ia în considerare să faci vizite regulate la un psiholog, care, eventual, să te hipnotizeze, deoarece insomnia cronică se poate trata de către specialiști, prin workshop-uri, cursuri online sau chiar citirea anumitor cărți. Simptome precum trezirea frecventă la ore foarte matinale, somnolența diurnă, sforăitul, pauze în respirație, dusul frecvent la toaletă în timpul nopții, transpirația excesivă, scrâșnit din dinți în timpul somnului și durerile de cap dimineața, toate acestea sugerează prezența apneei în somn, care, dacă se agravează, duce la deces, din cauza lipsei oxigenării creierului.

Somnul ar trebui să fie ceva ce vine natural și nu o sursă de stres suplimentară, tocmai de aceea, recunoașterea importanței somnului este foarte importantă.

Comentarii: