NUTRITIE SANATATE

Unde găsim proteina pură? Secretele fabuloase ale ouălelor de găină şi de prepeliţă, ce spun experţii

Foto: Pinterest.com

E drept că nu puteţi abuza de ele să le consumaţi fără măsură. Dar atunci când le mâncaţi responsabil, ouăle sunt medicamente curate: conţin proteine mai bune decât cele din carne, vitamina D, necesară fixării calciului în oase, potasiu, magneziu şi alte minerale, menţin vezica biliară şi ficatul sănătoase şi au puţine calorii, cam 75 cal/un ou.

Ba mai mult, după ce au lansat teoria cum că omul primitiv se hrănea aproape în exclusivitate cu ouă de pasăre, cercetătorii au făcut legături şi susţin că sistemul nervos al „omului inteligent” ar fi evoluat tocmai datorită consumului de proteine, care a permis dezvoltarea paralelelă a volumului craniului cu cea a creierului.

Citeşte şi: De ce gălbenușul ouălor fierte ÎN EXCES devine gri-verzui?

Sunt perfecte pentru siluetă

Oricum am da-o, oul de găină sau de prepeliţă face bine la creier. De pildă, albuşul de ou este o proteină completă, care nu conţine nici lactoză, nici colesterol, ci foarte multe vitamine şi minerale. Un consum ponderat de albuş reduce cu 60-70% riscul de boli metabolice, care pot deregla buna funcţionare a glandelor hipofiza, tiroida, glandele suprarenale, scrie portalul doctorulzilei.ro. În plus, conferă şi o stare de bună dispoziţie.

Medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu vine cu argumente: „Conţinutul de acid glutamic din albuşul de ou este o permanentă sursă de vitalitate a scoarţei cerebrale, scăzând riscul de boli nervoase şi de apariţie a psihozei. Acidul glutamic este esenţial în susţinerea tuturor funcţiilor sistemului nervos. Pentru că este puternic alergen, nu este recomandat copiilor mai mici de 2 ani!”.

Gălbenuşul de ouă este cel care conţine colesterol, de aceea nu trebuie să mâncaţi mai mult de două pe zi. Este recomandat celor care suferă de gastrită, ulcer, eneterocolită şi alte probleme digestive, dar interzis celor care au litiază biliară, diabetul zaharat, ateroscleroză şi hipercolesterolemie.

Legenda cu oul care cade greu la stomac este exact asta: o legendă! Dacă este proaspăt, oul se digeră chiar foarte uşor. Oul fiert moale se digeră în întregime după o oră-două, oul fiert tare sau omleta, după trei ore. Medicii recomandă oul fiert tare, mai ales celor care ţin regim alimentar de slăbire, pentru că se digeră mai greu şi amână senzaţia de foame. Ouăle prăjite nu sunt recomandate, conţin compuşi toxici şi sunt greu de digerat.

Citeşte şi: Tipare diferite de creștere la sugari, în funcție de tipul de proteine consumate / STUDIU

Cresc fertilitatea şi stimulează memoria

În ultima vreme, există un trend în ceea ce priveşte consumul ouălor de prepeliţă. Un ou de prepeliţă are de cinci ori mai mult fosfor decât un ou de găină, de 7,5 ori mai mult fier, de şase ori mai multă vitamina B1 şi de 15 ori mai multă vitamina B2. De aceea, sunt mai recomandate din punct de vedere medical decât cele de găină.

Dacă în urmă cu 4.000 de ani, tratau astmul bronşic şi infertilitatea, în prezent, ouăle de prepeliţă sunt folosite în terapia bolilor renale, în diete şi cure de slăbire, afecţiuni hepatice, cardiace şi gastrice. Chiar şi copiilor le sunt indicate, pentru că întăresc imunitatea şi ajută la fixarea calciului în oase, iar, în timpul examenelor, îmbunătăţesc memoria.

Comentarii: