MOMS NUTRITIE

Tipare diferite de creștere la sugari, în funcție de tipul de proteine consumate / STUDIU

Foto: Pinterest.com

Un studiu publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition este primul care a evaluat efectele proteinelor din diferite surse, altele decât formulele de lapte, asupra creșterii sugarilor în primul an de viață, notează sciencedaily.com

Rezultatele obținute ar putea sta la baza unor strategii revoluționare bazate pe dovezi concrete pentru a asigura o creștere și dezvoltare optime la sugari, precum și prevenția obezității infantile.

Studiul a cuprins un număr de 64 de sugari, născuți la termen, aflați deja în faza de diversificare alimentară, care au consumat, pe lângă formula de lapte, fructe, legume sau cereale, și surse de proteine provenite din produse pe bază de carne sau lactate.

CITEȘTE ȘI: Dureri de dinți, de burtică sau răceală? LINIȘTEȘTE-ȚI bebelușul prin MASAJ / ZONE & AFECȚIUNI

Cercetătorii au observat că sursele de proteine introduse în alimentația complementară a sugarilor joacă un rol important în procesul de creștere și reglare hormonală.

Foto: Pinterest.com

Sugarii incluși în grupul proteinelor din carne au consumat produse pe bază de carne tip piure disponibile în comerț, în timp ce cei incluși în grupul proteinelor din lactate au primit iaurt pentru sugari, brânză și concentrat pudră de proteine din zer.

Sugarii au fost evaluați din punct de vedere antropometric (înălțime, greutate, circumferință craniană), fiindu-le colectate de asemenea și mostre de sânge timp de 5-12 luni. NU s-au raportat diferențe între cele două grupuri în ceea ce privește consumul energetic, implicit aportul de proteine și grăsimi în dietă.

CITEȘTE ȘI: Dieta sănătoasă se formează încă din copilărie

Astfel, pe baza datelor colectate, în grupul de sugari ca au primit proteine din produse pe bază de carne s-a observat un trend ascendent al înălțimii pentru vârstă, respectiv descendent la sugarii hrăniți cu surse de proteine din lactate.

În același timp, s-a observat o creștere a greutății raportată la înălțime în grupul sugarilor la care s-a inclus în alimentația complementară surse de proteine din lapte, comparativ cu proteinele din carne, ceea ce ar putea constitui un semnal de alarmă pentru instalarea stării supraponderale.

CITEȘTE ȘI: Dieta sănătoasă se formează încă din copilărie

Rezultatele studiului sugerează faptul că sursa proteinelor incluse în dieta complementară a sugarului este la fel de importanță precum cantitatea zilnică totală de proteine, în reglarea creșterii și controlului ponderal.

Ghidurile europene actuale recomandă limitarea aportului de proteine la max 15% din totalul energetic în primul an de viață, procent în care s-a încadrat și aportul zilnic de proteine la sugarii incluși în cercetare.

CITEȘTE ȘI: Ingredientul din PUFULEȚI despre care nimeni nu vorbeşte

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a aprofunda această relație dintre aportul de nutrienți și creștere în cazul sugarilor, mai ales din punct de vedere calitativ, nu doar cantitativ.

Comentarii: