SANATATE

Valeriu Gheorghiță dă veștile proaste: Când devine obligatorie a treia doză de vaccin anti-COVID

theconversation.com

Care este schema de vaccinare completă? Valeriu Gheorghiță: În viitorul apropiat, doza a treia va deveni obligatorie.

Șeful campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a transmis că, în viitorul apropiat, doza a treia va deveni obligatorie pentru obținerea certificatului Covid și pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă.

CITEȘTE ȘI: Adevărul din spatele mitului: Poți face cancer la 3-5 ani de la vaccinul anti-COVID?

Valeriu Gheorghiță: În viitorul apropiat, doza a treia va deveni obligatorie

„Varianta Omicron ocoleşte răspunsul imun obţinut după vaccinarea cu primele două doze sau după trecerea prin boală. Însă vestea cea mai bună este că administrarea dozei de booster restabileşte eficienţa la valorile comparative cu eficienţa pe care aceste vaccinuri o au faţă de variantele anterioare.

Din punctul nostru de vedere, foarte probabil că în perioada următoare vom vorbi de redefinirea unei scheme complete de vaccinare împotriva COVID-19, două doze la interval de 21 de zile sau 28 de zile, şi o doză de booster după minim şase luni.

Aceasta foarte probabil că va fi o schemă de vaccinare considerată completă care va asigura o protecţie superioară, optimă, pentru toate potenţialele variante circulante şi cele care deja circulă, dar şi pentru eventualele variante virale care vor circula de aici înainte.

E aproape clar că aici se va ajunge, la redefinirea schemei complete de vaccinare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit Antena 3.

CITEȘTE ȘI: Te păzesște vaccinul Pfizer de forme mai grave ale infectării cu COVID? Ce spun specialiștii

Care este schema de vaccinare completă? După câte doze de vaccin este generat certificatul verde?

În momentul de față, însă, definiția vaccinării „cu schemă completă”, însă, rămâne neschimbată. Se consideră schemă completă efectuarea a două doze pentru tipurile de vaccin Pfizer, Moderna şi Astra Zeneca sau o singură doză pentru vaccinul Johnson&Johnson.

„Da, ești în continuare considerat vaccinat cu schemă completă!

🆗Definiția „vaccinat cu schema completă” nu a fost modificată de începerea administrării dozei de rapel (booster).

Comentarii: