REVIEW SANATATE

Vara vine la pachet cu… depresia estivală! Sfaturile de neratat ale specialiștilor, ce trebuie să știți despre această tulburare emoțională

Foto: Pinterest.com

Vine vara, bine-mi pare… Sau erau cu ploaia, parcă, aceste versuri. Însă nu tăgăduim că anotimpul vacanțelor la mare, la plajă, la soare este așteptat cu bucurie mare de majoritatea oamenilor. Este momentul, poate, pentru concediul plănuit peste an, economii, emoții și tot tacâmul.

Pentru unii însă vara vine la pachet cu tristețe, pesimism, lipsa euforiei, practic cu stări depresive greu de controlat. Specialiștii ne ajută să identificăm anumite conjuncturi și situații frecvente care duc la depresia estivală.

Citește și: ATENȚIE la ce publici pe Facebook! Cuvintele care dezvăluie dacă suferi de depresie

Cauzele frecvente care vă pot împinge spre depresie

Psihoterapeutul Constantin Cernea enumeră pentru portalul ”Ce se întâmplă, doctore?” o serie de factori care ar determina apariția și acutizarea acestei tulburări emoționale ce poate deveni oricând o afecțiune, una dintre cele mai perfide, de altfel.

De altfel, ele nu sunt nici pe departe particulare, ci sunt din acelea clasice care duc la stări depresive, în general, cu atât mai mult într-o perioadă în care oamenii din jur sunt stăpâniți de euforia vacanței și se bucură din plin de plăcerile vieții.

Și aici vedem că printre motivele care pot împinge o persoană înspre prăpastia depresiei estivale sunt boala gravă a unei persoane dragi, decesul unui apropiat, nemulțumiri și neînțelegeri la locul de muncă sau certuri și situațiile conflictuale în cuplu.

De asemenea nu este de neglijat nici factorul social: singurătatea, lipsa unei vieții sociale, izolarea de prieteni, absența unui hobby sau imposibilitatea financiară pentru satisfacerea unor plăceri. În plus, omul nemulțumit de aspectul fizic, complexat, omul frustrat în raport cu realizările profesionale, dorințe neîmplinite în privința carierei sau examene care nu au putut fi trecute, toate reprezinte eventuale cauze ale depresiei estivale.

Ce mai trebuie avut în vedere este și faptul că această suferință se acutizează mult mai ușor în cazul unor adicții legate de droguri sau orice altă formă de dependență, spun specialiștii care atrag atenția că acestea pot duce la stări de anxietate grave.

Citește și: BOALA SECOLULUI! Ce trebuie să faci dacă te confrunți cu această afecțiune

Cereți ajutor specializat!

Dacă simțiți că vă pândește o asemenea stare, nu ezitați să vorbiți despre asta și să cereți ajutorul. Nu este nicio rușine să apelați la ajutorul un psihoterapeut care să vă dea o mână de ajutor.

Însă înainte de toate și chiar dacă călcați pragul unui medic de specialitate, să aveți în vedere trei aspecte. Pe primul plan, este familia, organizați-vă viața de cuplu și împărțiți totul cu cei dragi. În carieră, încercați să vă dați un refresh, în cazul în care nu vă mai simțiți motivat. Căutați-vă o activitate care să vă facă plăcere, dar să vă ofere și satisfacții materiale și provocări profesionale. Și nu în ultimul rând, activați-vă viața socială: interacționați cu prietenii, faceți lucruri împreună, apucați-vă de sport, citiți sau ieșiți mai des la plimbări în aer liber!

Comentarii: